Qelizat burimore të mollës, sekreti kundër plakjes së lëkurës

Qelizat burimore të mollës, sekreti kundër plakjes së lëkurës

Gary Goldfaden, MD

Sekreti antiplakje është i fshehur tek molla. Shkencëtarët kanë zbuluar se ky frut aftësi të mahnitshme për shkak të ripërtëritjes së qelizave staminale të saj. Qelizat burimore bimore funksionojë si tek njerëzit. Ata punojnë kryesisht për të riparuar dhe për të ruajtur indet. Qelizat burimore të rritura në lëkurën tonë kanë një hapësirë të kufizuar të jetës. Me plakjen, lëkura jonë fillon të humbasë aftësinë e saj për rigjenerimin siç duhet. Studimet klinike tregojnë se qelizat burimore të mollës duket të jenë qeliza ushqyese burimore njerëzore. Qelizat burimore nga molla i stimulojnë qelizat burimore njerëzore. Kjo pemë mund të jetë një rrugë për plakje elegante.

Me kalimin e moshës, ripërtëritja e reduktuar e qelizave tona do të thotë që ne po plakemi. Qelizat epidermale burimore të nevojshme për të krijuar lëkurë të re të shëndetshme ulen ndjeshëm dhe funksionojnë në mënyrë më pak efikase. Shkencëtarët kanë gjetur se një ekstrakt që rrjedh nga qelizat burimore të një peme molle, të kultivuar për  jetëgjatësinë e saj të jashtëzakonshme tregon aftësinë e madhe për rinovimin e lëkurës, duke pakësuar shfaqjen e rrudhave. Hulumtimet klinike tregojnë se ky formulim unik rrit jetëgjatësinë e qelizave të lëkurës, duke rezultuar në nje lëkurë që ka një pamje më rinore dhe rrezatuese.

Qelizat burimore

Qelizat në trupin tonë janë të programuara për funksione specifike. Nje qelizë e lëkurës, një qelizë e trurit, dhe një qelizë mëlçisë përmbajnë të njëjtën ADN ose grup të geneve. Megjithatë, fati i çdo qelize përcaktohet nga një sërë sinjalesh epigjenetike, që vijnë nga brenda saj dhe nga qelizat përreth. Këto sinjale janë si komanda të bashkangjitura në ADN, që aktivizojnë ose ndalojnë gjene të caktuara. Ky kodim selektiv krijon të gjitha llojet e ndryshme të qelizave në trupin tonë, të cilat janë të njohura si qeliza të specializuara. Edhe pse qelizat e diferencuara ndryshojnë shumë në qëllim dhe pamje, ato të gjitha kanë një gjë të përbashkët: ato të gjitha kanë një kufi jetëgjatësie. Pas kaq shumë ndarjesh, ato humbin aftësinë e tyre për t’u ndarë dhe duhet të zëvendësohen. Kjo është koha, kur qelizat burimore vijnë në ndihmë.

Trupi juaj gjithashtu prodhon qeliza të tjera, me programim jo të veçantë. Këto qeliza burimore janë “bosh”, kështu që trupi mund t’i përdorë ato në çdo mënyrë si të dojë. Dy aspekte universale të përbashkëta që ka ky lloj i qelizës janë: (1) aftësia për të plotësuar  veten përmes një procesi të vetë-ripërtëritjes dhe (2) kapaciteti për të prodhuar një qelizë të diferencuar. Te kafshët dhe njerëzit ekzistojnë dy lloje themelore të qelizave burimore: qelizat embrionale -burimore dhe të rritura. Qelizat embrionale kanë fuqinë për t’u kthyer në çdo lloj qelize të diferencuar që gjendet kudo në trupin tuaj. Qelizat burimore të rritura, nga ana tjetër, janë më të kufizuara. Ato mund të zhvillohen vetëm në llojin e qelizës që gjendet në indet ku janë të vendosura. Funksioni kryesor i këtyre qelizave burimore të rritura është mirëmbajtja dhe riparimi.

Por disa qeliza burimore të rritura, që gjenden në natyrë ruajnë potencial të pakufizuar zhvillimor ashtu si qelizat embrionale. Këto qeliza janë bërë fokusi kryesor për një valë të re emocionuese të mjekësisë rigjeneruese (riparimin e indeve dhe organeve të dëmtuara ose të sëmura, duke përdorur teknika të avancuara si terapia e qelizave staminale dhe inxhinieria e indeve).

Roli i qelizave burimore në lëkurë

Shtresa bazë e lëkurës, epiderma, përbëhet nga dy lloje themelore të qelizave: (1) qelizat epidermale staminale që ndahen ngadalë (që përfaqësojnë rreth 2-7% të popullsisë qelizore) dhe (2) pasardhësit e tyre që ndahen shpejt, që ofrojnë qeliza të reja për të zëvendësuar ato që janë humbur. Procesi i ngadaltë i vetërinovimit të qelizave epidermale burimore, megjithatë, krijon një problem. Sepse çdo qelizë e epidermës zgjat vetëm për një numër të caktuar të ndarjeve, dhe për shkak se çdo ndarje shton rrezikun e mutacioneve te ADN-së, popullsia e qelizave embrionale epidermale varfërohet. Kur kjo ndodh, qelizat e humbura ose të vdekura të lëkurës fillojnë të mos zëvendesohën më dhe pamja e lëkurës fillon të bjerë. Pra, çfarë mund të bëhet? Shkencëtarët u kthyen tek bimët për përgjigje.

Të mbjellësh shpresë

Bimët gjithashtu kanë qeliza burimore. Ashtu si njerëzit, qelizat burimore të bimëve varen nga sinjalet nga qelizat përreth për zhvillimin e tyre. Ndryshe nga njerëzit, megjithatë, secila qelizë burimore e rritur e bimës posedon aftësinë për të gjeneruar një bimë. Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të shfrytëzuar fuqinë e qelizave burimore bimore duke rritur inde bimore. Teknika është relativisht e thjeshtë. Së pari, indi është marrë nga një bimë që shërben si burim. Ky material quhet kulturë. Tjetra, kur një prerje e vogël bëhet në kulturë, qeliza të reja  formohen në sipërfaqen e kësaj të prere në përpjekje për të shëruar plagën. Kjo masë e pangjyrë e qelizave quhet kallo. Qelizat që ndahen ngadalë të një kalloje janë qeliza të padiferencuara, që nuk kanë karakteristikat e qelizave bimore normale. Ato janë në thelb të paprogramuara dhe plotë potencial. Me këtë teknologji, është teorikisht e mundur për të përhapur çdo qelizë bimore në një kulturë të lëngshme, duke hapur një fushë krejt të re të mundësive. Ky fakt ka bërë shkencëtarët të fillojnë të mendojnë çfarë do të ndodhë në qoftë se një ekstrakt i indeve të qelizave burimore bimore gjenetikisht jetëgjatëta, të aplikohej në lëkurën e njeriut.

Krahasimi mollë për mollë

Sot, mollët kultivohen kryesisht për pamjen dhe shijen e tyre. Por, aftësia e një molle që të qëndrojë e freskët për një kohë të gjatë ka qenë karakteristika e saj më e kërkuar. Për këtë arsye, një llojshmëri e veçantë mollësh është kultivuar në mes të shekullit të 18-të, që mund të ruhej për një periudhë të zgjatur. Qelizat burimore të këtij varieteti të pasur me tanina të mollës, e quajtur molla Uttëiler Spätlauber, ishin përgjegjëse për jetëgjatësinë e saj unike gjatë magazinimit. Kjo lloj molle zvicerane ka një rëndësi të jashtëzakonshme në industrinë kozmetike. Kjo lloj molle karakterizohet nga rënia e vonë e gjetheve. Uttëiler Spätlauber rritet fuqishëm dhe me shëndet. Ka pak kërkesa për tokën dhe klimën. Pema lulëzon më së miri në tokat me lagështi mesatare në një klimë të ngrohtë me verë të thatë dhe me diell. Uttëiler Spätlauber si varietet molle është integruar në Planin Kombëtar të Veprimit në Zvicër, për ruajtjen e burimeve gjenetike bimore në ushqim dhe bujqësi (NAP-PGREL).

Rezultatet mahnitëse

Shkencëtarët morën një kulturë nga gjethja e një prej këtyre pemëve për të prodhuar një ekstrakt të veçantë të qelizave staminale anti-plakje. Për të testuar teorinë se ky ekstrakt unik do të prodhonte efekte anti-plakje, shkencëtarët e Biokimisë në Mibelle fillimisht morën qeliza embrionale nga gjaku i kordonit kërthizor të njeriut. Studimi i tyre i parë tregoi se, një koncentrim prej vetëm 0.1% i një ekstrakti të qelizave burimore nga molla Uttëiler Spätlauber stimuloi përhapjen befasuese te qelizave burimore të njeriut në 80%! Në një eksperiment të dytë, këta shkencëtarë rrezatuan me dritë UV qelizat burimore të kërthizës. Gati 50% e qelizave staminale të kultivuara të vetme, vdiqën. Por qelizat e rritura në kulturën qe përmbante ekstraktin e mollës treguan vetëm një rënie të vogël të numrit të qelizave të gjalla.

Një eksperiment tjetër in vitro i kryer nga shkencëtarët përfshinte qelizat fibroblaste. Këto janë qelizat më të zakonshme në indin lidhor të lëkurës. Ato bëjnë prodhimin e kolagjenit, glukozaminoglukanëve, fibrave elastike, dhe glikoproteinave që përbëjnë matriksin jashtëqelizor. Fibroblastet jo vetëm ndihmojnë të sigurojnë një kornizë strukturore të lëkurës, por edhe luajnë një rol të madh në shërimin e plagëve. Në eksperimentin e tyre, shkencëtarët kanë trajtuar qelizat fibroblaste me peroksid hidrogjeni për dy orë, derisa qelizat filluan të tregojnë shenja të plakjes.

Në terma shkencore, kjo do të thotë që disa gjene specifike për përhapjen e qelizave dhe rritjen janë çrregulluar dukshëm. Megjithatë, pasi këto qeliza u mbajtën në inkubator, për 144 orë në një ekstrakt 2% të mollës zvicerane Uttëiler Spätlauber, ky çrregullim i gjeneve u neutralizua efektivisht dhe në disa raste, defekti u anulua!  Së fundi, shkencëtarët kryen një studim te njeriu për të përcaktuar efektivitetin e një kremi ​​të veçantë anti-rrudhë që përmban një ekstrakt 2% të mollës zvocerane Uttëiler Spätlauber, së bashku me lecithinë. në formë liposome. Ky krem ​​(i quajtur PhytoCellTec ™ Malus Domestica) u aplikua dy herë në ditë në zonën e syve të 20 pjesëmarrësve. Thellësia e rrudhës u reduktua 8%, pas vetëm dy javësh dhe me 15% pas katër javësh, duke reduktuar kështu shenjat e plakjes!

Autori është dermatolog dhe anëtar i perhershëm i Akademisë Amerikane të Dermatologjisë dhe anëtar i Bordit Këshillimor Shkencor për zgjatjen e jetës.

Ne do t’u sjellim lexuesve tanë, kremrat dhe sapunet me ekstraktin e mollës së egër dhe me ekstrakte të tjera natyrore, që punojnë për shëndetin e lëkurës.

 Sheron vetveten!  

Një fakt tjetër interesant është se kur gërvishtet, lëkura e kësaj molle unike e shëron veten si lëkura e njeriut! Ky fakt ka hedhur dritë mbi atë se si ne mund të përdorim qelizat e saj staminale bimore, që të dukemi më të rinj. Qelizat embrionale kanë potencial për rinovimin llojeve të ndryshme të qelizave në trup. Për shkak të kësaj aftësie unike ripërtëritëse, tani është duke u hetuar për përdorime të saj në trajtimin e sëmundjeve. Kjo teknologji e qelizave staminale në fruta është duke ndihmuar të gjenden mënyra të reja, për të mbajtur lëkurën rinore dhe për mbrojtje kundër plakjes.

editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *