STOP vetëvrasjes me ushqyesit e munguar në tru!

PSIKIATRI USHQYESE

STOP vetëvrasjes me ushqyesit e munguar në tru!

Adelle Davis ishte një nutricioniste e cila në vitet 1950 ishte më popullorja dhe me ndikim edhe gjatë viteve 1960 dhe 1970. Në kohën “radikale”, idetë e saj u kritikuan ashpër. Ajo besonte se, përveç shumë sëmundjeve fizike, sëmundjet mendore dhe sociale si alkoolizmi dhe vetëvrasja mund të parandaloheshin me ushqimin e duhur. Tani, 50 vjet pas pohimeve të saj origjinale, alkoolizmi dhe vetëvrasja kanë qenë të lidhura me mangësi ushqyese.

Vetëvrasja është një temë e ndjeshme, e vështirë dhe e rëndësishme. Është një keqkuptim i zakonshëm që shumica e vetëvrasjeve ndodhin në dimër, veçanërisht gjatë festave të Krishtlindjes. Ndërsa festa mund të jetë një kohë e trishtuar dhe e vetmuar për shumë njerëz, sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Qendrën Kombëtare të Statistikave të Shëndetit, më shumë vetëvrasje ndodhin në pranverë dhe verë. Në fund të prillit dhe në fillim të majit është koha kur normat e vetëvrasjes janë më të larta.

Medikamentet psikiatrike nuk punojnë për të gjithë

Depresioni shpesh karakterizohet nga mendime negative si faji, ndjenjat e pafuqisë dhe mungesës së shpresës, vetëvlerësim i ulët dhe vetëvrasje. Depresioni ndryshon mënyrën se si i perceptojmë dhe i përgjigjemi botës. Por lidhja mes të ushqyerit dhe depresionit është e qartë. Ushqimi i duhur mund të parandalojë dhe shpesh kundërshtojë depresionin. Të përforcuar me ushqyes të rëndësishëm, ne jemi më të qëndrueshëm ndaj stresorëve të jetës.
Ka shumë gjëra që mund të çojnë një person të mendojë vetëvrasjen. Ndonjëherë, rrethanat e jetës mund të duken të padurueshme. Në disa raste, një sëmundje kronike afatgjatë mund të çojë një person që t’i japë fund jetës. Unë mendoj se shumica do të pajtoheshin se depresioni është prekursori më i zakonshëm i vetëvrasjes. Medikamentet antidepresante të përshkruara zakonisht nuk funksionojnë për të gjithë. Në fakt, për disa njerëz, ilaçet kundër depresionit i bëjnë ata të ndihen më keq. Medikamentet psikiatrike moderne po vijnë gjithnjë e më shumë ‘nën zjarr’. Efektshmëria e tyre për shumë njerëz sfidohet nga hulumtuesit dhe publikimet e mëdha shkencore.
Ushqyerja dhe vetëvrasja
Adelle Davis ishte një nutricioniste e cila në vitet 1950 ishte më popullorja dhe me ndikim edhe gjatë viteve 1960 dhe 1970. Në kohën “radikale”, idetë e saj u kritikuan ashpër. Ajo besonte se, përveç shumë sëmundjeve fizike, sëmundjet mendore dhe sociale si alkoolizmi dhe vetëvrasja mund të parandaloheshin me ushqimin e duhur. Tani, 50 vjet pas pohimeve të saj origjinale, alkoolizmi dhe vetëvrasja kanë qenë të lidhura me mangësi ushqyese. Në shikim të parë duket e pabesueshme, që diçka serioze si vetëvrasja mund të lidhet me mungesën ushqyese. Kjo do të thotë, se neurotransmetuesit që përbëjnë neurokiminë tonë janë të prekur dhe madje të krijuar nga ushqyesit që marrim nga ushqimi. Nëse ne nuk po i japim trurit tonë atë që duhet të funksionojë si duhet, neurokimia jonë mund të dalë jashtë ekuilibrit seriozisht. Kjo mund të çojë në depresion dhe të menduarit irracional.
Kur mungesa ushqyese çon në depresion, mund të vazhdohet një cikël vicioz i zbrazjes ushqyese. Vitaminat B luajnë një rol thelbësor.

Pasojat e mangësisë në B12 dhe folate

Një mangësi në vitaminat B mund të shkaktojë çrregullime psikiatrike të demencës dhe psikozës me simptoma përfshirë depresionin, mungesën e vetëkontrollit, paranojës, imodestinë dhe halucinacionet, sipas Dr. Roger Simon et al, në një artikull të vitit 2009 në “Neurologji klinike”. Një mangësi e vitaminës B12 mund të shkaktojë çmenduri dhe psikozë, siç shpjegohet nga Dr. Simon. Simptomat e demencës (çmendurisë) përfshijnë probleme të ndryshme të kujtesës, paaftësi për t’u përqendruar dhe fokusuar dhe një vështirësi me llogaritjet matematikore. Njerëzit me këtë mangësi të vitaminave kanë ndryshime humori, ku ata janë në depresion ose mbibesim. Ata janë të shpejtë në zemërim, impulsiv dhe paranojakë. Ata gjithashtu mund të dëgjojnë zëra dhe të shohin pamje (halucinacione). Vitamina B12 dhe acid folik (vitamina B9) përfshihen në prodhimin e neurotransmetuesve, dopaminës dhe noradrenalinës. Njerëzit që janë në depresion shpesh nuk kanë mjaft nga këto kimikate. Rritja e niveleve të vitaminës B12 dhe acidit folik mund të ndihmojë në zbutjen e simptomave të depresionit dhe rritjes së përgjigjes ndaj ilaçeve që trajtojnë depresionin.

Pasojat e mangësisë në B3
Niacina është vitamina B3 dhe një mangësi në këtë vitaminë mund të çojë në çrregullime psikiatrike, shpjegon Prof. Larry Johnson, mjek në “Central Arkansas Veterans Healthcare System”. Njerëzit mund të bëhen psikotikë, të kenë probleme me kujtesën e tyre dhe të krijojnë histori për të mbushur boshllëqet e tyre të humbjes së kujtesës, një fenomen i referuar si konfiguracioni. Ata mund të bëhen të hutuar dhe të çorientuar. Disa mund të tregojnë shenja të paranojës dhe depresionit ose të bëhen impulsivë, tepër të lumtur dhe të ndihen tepër të rëndësishëm. Mangësia në niacinë gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje koke, nervozizëm dhe paaftësi për të fjetur. Ne e dimë se privimi i gjumit mund të ketë efekte serioze në ndjenjat tona të mirëqenies dhe mund të kontribuojë në mendimet dhe sjelljet e paarsyeshme.

Pasojat e mangësinë në B6

Një mangësi në vitaminë B6 karakterizohet nga ndryshime mendore si lodhje, nervozizëm, depresion, pagjumësi, marramendje, konfuzion dhe ndryshime nervore. Këto ndryshime mendore lidhen me aftësinë e zvogëluar të trupit për të prodhuar neurotransmetues. Vitamina B6 është e nevojshme nga trupi për të prodhuar shumicën e neurotransmetuesve të trurit që përmbajnë serotonin, dopamin, norepinefrin dhe GABA.

Mangësitë në tiamin (B1) dhe biotin gjithashtu mund të çojnë në simptoma të rënda duke përfshirë lodhjen, depresionin, konfuzionin dhe humbjen e kujtesës.

Dobësitë e vitaminës B janë të zakonshme në SHBA. Disa vlerësime tregojnë se deri në 40% të amerikanëve janë të mangët në vitaminën B12. Ata që ndjekin një dietë vegane, ata që kanë sëmundjen Celiac, dhe të moshuarit janë veçanërisht në rrezik. Shumë gjëra mund të ndërhyjnë në thithjen e vitaminave B. Këto gjëra përfshijnë kontraceptivët oralë, pirja e duhanit, konsumimi i tepërt i alkoolit dhe shumë medikamente të zakonshme duke përfshirë antidepresantët!

 

Vitamina D e rëndësishme

Vitamina D ka qenë gjithashtu e lidhur me depresionin. Meqenëse normat e vetëvrasjeve janë më të larta në latitudat veriore, kjo mund të ndodhë sepse dyqani ynë i vitaminës D është i varfëruar nga pranvera vonë. Në veri të paraleles 42, ne nuk mund të marrim vitaminë D nga dielli nga nëntori deri në mars. Kjo mund të kontribuojë në ndjenjat e dëshpërimit, izolimit dhe mungesës së shpresës, sepse trupi nuk ka rimbushur rezervën e tij të vitaminës D deri në fund të prillit ose në fillim të majit. Marrëdhënia e të ushqyerit me depresionin, ndonjëherë duke rezultuar në vetëvrasje, shpesh anashkalohet. Mangësitë ushqyese, sidomos vitaminat B, mund të çojnë në shqetësime serioze të mendimit. Arsimi rreth rëndësisë së trajtimit të mangësive ushqyese në depresion është çelësi për parandalimin e vetëvrasjes.

 

Trajtimi i depresionit, sipas shkakut

Kur shkaku është stresi…

Stresi mund të lindë kryesisht nga një çekuilibër themelor në neurotransmetues, ose mund të lindë nga faktorët e mjedisit (një jetë stresuese në shtëpi, vështirësi financiare, humbje të një pune, gjumë të pamjaftueshëm). Efektet e stresit në trup ndërmjetësohen nga hipotalamusi, një strukturë në tru; stresi shpesh lidhet me një çekuilibër në funksionimin e gjëndrës adrenale. Në shumë individë gjendja e etiketuar në mjekësinë holistike si ‘lodhje adrenale’ është pasojë e stresit dhe jo shkak; megjithatë mund të kërkojë trajtim. Adaptogjenet sipas përkufizimit janë barishte që balancojnë funksion adrenal *të gjëndrave mbiveshkore). Rhodiola rosea është një nga barërat më të mira të studiuara për ankth dhe depresion. Adaptogjenet shtesë përfshijnë Cordycepys, Panax xhensen, Eleutherococcus dhe jamball, si dhe një shumëllojshmëri të bimëve të tjera Ayurvedic dhe kineze. Kur stresi vjen nga faktorët e mjedisit, barishtet adaptogjenike janë me shumë vlerë. Vitamina C në doza mbi 3 gr në ditë është treguar një trajtim i madh për të rivendosur funksionin e gjëndrave adrenale, që prodhojnë hormone e stresit adrenalinë dhe kortizol.

 

Cilat lloje të mangësive ushqyese çojnë në marrëzi?

Ushqyesit punojnë si në rastin e sëmundjeve mendore që vijnë nga ushqyerja e keqe, edhe në rastet e traumave dhe problemeve emocionale

Derek Dikson
Fakti është se njerëzit që kanë mangësi ushqyese shpesh përjetojnë probleme të shëndetit mendor dhe/ ose janë diagnostikuar me një sëmundje mendore. Mësoni rreth mangësive të vitaminave që shkaktojnë simptoma të sëmundjes mendore dhe çfarë mund të bëni për të ndihmuar veten ose një person të dashur për ta shëruar.
nga depresioni, ankthi, çrregullimi bipolar, skizofrenia, etj.
Mangësia e vitaminës C
Edhe pse shumica e njerëzve e lidhin vitaminën C me ndihmën për të parandaluar ftohjet dhe gripin, ata me një mangësi të rëndë të kësaj vitamine mund të përjetojnë simptoma të sëmundjeve mendore duke përfshirë:
Ddepresion
Konfuzion
Pagjumesi
Ankth
Halucinacione
Sipas Dr. Leonard John Hoffer, autor i “terapisë së vitaminës në skizofreni”, pacientët skizofrenikë kanë tendencë të jenë të mangët në këtë vitaminë, ndoshta pjesërisht për shkak të dietës së dobët. Rekomandohet që deri në 6 gramë të vitaminës C të merren për të zvogëluar simptomat e skizofrenisë.
Mungesa e vitaminës D
Kjo vitaminë quhet “vitamina e diellit”, sepse ne e absorbojmë këtë vitaminë direkt përmes lëkurës tonë kur dalim jashtë. Për fat të keq, për shkak të incidenteve në rritje të kancerit të lëkurës, duke kaluar kohë në diell, mungesa e vitaminës D është mangësia më e zakonshme në vitamina. Mund të shkaktojë simptoma të sëmundjes mendore si:
Çrregullim afektiv sezonal
Depresion
Nervozizëm
Psikozë
Sipas një studimi të New York-ut të bërë në adoleshentë të pranuar në dhomën e urgjencës për simptomat psikotike, mbi 40% me simptoma të psikozës ishin të mangët në vitaminë D. Është e rëndësishme që nivelet e gjakut të kontrollohen për të bërë diagnozën e kësaj mangësie dhe për të mësuar se sa shtesë mund të jetë e nevojshme për të përmirësuar simptomat.

Mungesa e Omega 3
Omega 3 është një acid yndyror esencial, që do të thotë se trupi nuk mund ta prodhojë atë vetë dhe duhet të merret nga ushqimi ose burimet plotësuese. Omega 3 është kritike për shëndetin e mirë neurologjik dhe një mangësi në të ka qenë e lidhur me simptomat e sëmundjeve mendore si:
Depresion
Çrregullimet e humorit
ADHD
Problemet e Sjelljes në Fëmijë
Mungesa e magnezit
Ky mineral është përgjegjës për rregullimin e mbi 300 funksioneve të ndryshme në trup dhe një mangësi në të mund të shkaktojë një sërë simptomash shqetësuese mendore si:
Ankthi i rëndë
Pagjumësi
Nervozizëm
Konfuzion

ADHD

Mungesa e magnezit gjithashtu shkakton simptoma fizike të tilla si dridhje,  kontraktime të muskujve, dobësi të muskujve dhe alergji. Ata që nuk marrin një dietë shumë të pasur, mund të përfitojnë nga plotësimi i dietës me magnez për të qetësuar simptomat dhe për të ndihmuar në shërimin dhe riparimin e sistemit nervor.
Mungesa e vitaminës B12
Ata që kanë vështirësi në thithjen e ushqyesve nga ushqimi për shkak të sëmundjes celiac, sëmundjes  Crohn, kirurgjisë së zorrëve ku është hequr pjesë e zorrëve dhe probleme të tjera mund të vuajnë nga mungesa e vitaminës B12. Kjo mangësi në vitaminë mund të shkaktojë simptoma të rënda të sëmundjeve mendore duke përfshirë:
Mani
Halucinacion
Psikozë
Paranojë
Pagjumësi
Vështirësi në të nxënë
Çdokush që vuan nga sëmundja mendore duhet të vazhdojë terapinë dhe medikamentet dhe të informojë psikiatrin ose terapistin, se ka interes për trajtimet ushqyese. Ndalimi papritur i ilaçeve psikiatrike mund të rezultojë në dëmtime dhe efekte anësore. Ulja e dozave duhet të bëhet gradualisht dhe nën mbikëqyrjen e mjekut.
Sëmundja mendore mund ta vështirësojë jetën e përditshme. Trajtimi i këtyre simptomave duke përdorur terapi ushqyese mund të jetë pikërisht ajo që ju duhet, për t’u kthyer në rrugën e duhur.
Nëse mjeku juaj nuk e mirëpret terapinë ushqyese, vazhdoni me trajtimin tuaj dhe bëni një takim me një mjek më të hapur ose me natyropat, që mund të ndihmojë që çdo tranzicion të bëhet më i lehtë.

 

Terapia e aminoacideve për të rivendosur ekuilibrin e neurotransmetuesve

Nga Dr. Sandorf Levy

Ankthi dhe depresioni mund të lindin nga pabarazitë në neurotransmetues, siç janë serotonina, norepinefrina, dopamina, GABA dhe glutamati. Ashtu si shumë droga me recetë janë për trajtimin e ankthit ose depresionit duke rivendosur ekuilibrin në nivel neurotransmetues, disa shtesa bëjnë të njëjtën gjë. Neurotransmetuesit, të njohur edhe si lajmëtarë kimikë, janë kimikate endogjene që mundësojnë neurotransmetimin. Ata transmetojnë sinjale përmes një sinapsi kimik, nga një neuron (qelizë nervore) tek një tjetër. Shumë neurotransmetues sintetizohen (prodhohen) nga aminoacidet, të cilët janë lehtësisht të disponueshme nga dieta dhe kërkojnë vetëm një numër të vogël hapash për konvertim. Proteinat përbëhen nga aminoacidet dhe janë blloqe të rëndësishme të ndërtimit të jetës. Deri në 12 aminoacide prodhohen vetë në trup dhe mbeten 9 (aminoacidet esenciale) që duhet të furnizohen përmes dietës. Një dietë e proteinave me cilësi të lartë përmban të gjitha aminoacidet esenciale. Ushqime të pasura me proteina me cilësi të lartë përfshijnë mish, bulmet, vezë. Proteinat e bimëve si fasulet, bizelet dhe kokrrat mund të kenë sasi të ulëta në një ose dy aminoacide esenciale. Marrja e proteinave dhe nga ana tjetër, aminoacidet e lira në suplemente mund të ndikojnë në funksionimin e trurit dhe shëndetin mendor. Shumë nga neurotransmetuesit në tru janë bërë nga aminoacidet. “Nëse mungon ndonjë prej këtyre dy aminoacideve, nuk do të ketë sintezë të mjaftueshme të neurotransmetuesve përkatës, e cila shoqërohet me humor të ulët dhe agresion në pacientët. Ndërtimi i tepruar i aminoacideve gjithashtu mund të çojë në dëmtime të trurit dhe vonesë mendore. Për shembull, ndërtimi i tepërt i phenylalaninës në individë me sëmundje të quajtur fenilketonuri mund të shkaktojë dëme të trurit dhe prapambetje mendore”. (Marrë nga ‘Indian Journal Of Psychiatry’)

Aminoacidet triptofan dhe 5-HTP janë pararendës të serotoninës, e cila nga ana tjetër është një pararendës i melatoninës; aminoacidet phenylalanine dhe tyrosine janë pararendës të dopaminës, e cila nga ana tjetër është një pararendës i norepinephrinës. Kështu, “terapia e synuar e aminoacideve” me një ose më shumë nga shtesat e mësipërme mund të lehtësojë simptomat e depresionit dhe/ ose ankthit në disa individë. Aminoacidi Taurinë është një pararendës i GABA, një neurotransmetues frenues. Aminoacidi Theaninë është një antagonist i glutamatit, një neurotransmetues nxitës. Një ose të dyja këto shtesa mund të jenë të dobishme në trajtimin e ankthit dhe/ ose depresionit. Norma Shealy, doktor i shkencave mjekësore, një pionier në mjekësinë holistike, themeluesi i Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Holistike në vitin 1978, dhe autor i shumë librave, duke përfshirë ’90 ditët për t’u çliruar nga stresi”, raporton se ka identifikuar mangësi në taurinë në 88% të pacientëve të tij me depresion.

Rruga biokimike me anë të së cilës 5-HTP konvertohet në serotonin dhe me të cilën tirosina konvertohet në dopaminë kërkon vitamina dhe minerale për të lehtësuar reaksionet enzimatike. Vitaminat B6, B12 dhe folate si dhe mineralet magnez dhe zink janë kofaktorët në këto rrugë biokimike. Kështu, plotësimi me këto vitamina dhe minerale mund të jetë i dobishëm në disa individë me ankth ose depresion.

Shkaku dhe prapë shkaku

Një nga parimet e mjekësisë funksionale është të përpiqemi të identifikojmë dhe trajtojmë shkakun rrënjësor të një gjendjeje. Në disa individë, ankthi dhe depresioni duket se lindin si pasojë e mosbalancimit në traktin gastrointestinal, ndjeshmëria ndaj ushqimit ose bioakumulimi i toksinave mjedisore, duke përfshirë edhe metale të rënda si plumbi dhe merkuri. Disa individë me ankth ose depresion ndjehen më mirë, kur trajtohen me shtojca të tilla si probiotikë (baktere të dobishme), glutaminë (një aminoacid), enzima digjestive, një dietë për eliminimin e alergjive dhe/ ose një regjim detoksifikimi. Në përfundim, shkaku themelor i ankthit, stresit dhe depresionit ndryshon nga personi në person. Nuk ka përgjigje të thjeshta. Trajtimi duhet të individualizohet dhe shpesh kjo përfshin një metodë të gjykimit dhe gabimit.

 

administrator

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *