Muzika e Moxartit dhe e Shtrausit ulin presionin e gjakut dhe relaksojnë enët e gjakut

Muzika e Moxartit dhe e Shtrausit ulin presionin e gjakut dhe relaksojnë enët e gjakut

Ka qenë e njohur për shekuj me radhë se muzika ka një ndikim në qeniet njerëzore. Në antikitet, muzika u përdor për të përmirësuar performancën në atletët gjatë Lojrave Olimpike dhe anekdotat narrative përmbajnë gjithashtu tregues të efekteve të saj. Studimet kanë studiuar ndikimin e muzikës në vendosjen e simptomave/ kushteve të ndryshme klinike, procedurave kirurgjike ose në menaxhimin e dhimbjeve dhe mjekësisë paliative. Në vitin 2009, Bernardi et al. botoi një studim që mori shumë vëmendje, që kishte analizuar efektin e muzikës në parametrat kardiovaskularë në 24 vullnetarë. Kanë munguar studimet sistematike që studiojnë zhanre të ndryshme muzikore (muzikë nga epoka e klasicizmit vienez, muzikë nga periudha romantike, ose muzika bashkëkohore klasike) me qëllim për të parë ndikimin e tyre në parametra të ndryshëm kardiakë.

Çështja nëse dhe si ndikon muzika në qeniet njerëzore ka qenë prej kohësh një temë me interes për studimet akademike. Janë paraqitur studime individuale që kanë treguar efekte të matshme në njerëz. Por literatura përmban shumë pak të dhëna për efektet e skemave specifike të kompozimit, përdorimi i gjuhës, ose ndikimi i shprehive specifike të dëgjimit.

Një studim në revisten shkencore “Deutsches Arzteblatt International “, botuar ne PubMed, tregoi se muzika e Moxartit dhe e Shtrausit bënë që të binte presioni i gjakut sistolik dhe diastolik, por muzika e grupit ABBA nuk e bëri. Në këtë mjedis është padyshim zhanri muzikor që ka rëndësi për efektet e vëzhguara, dhe kompozitori është me rëndësi dytësore.

Muzika dhe parametrat kardiovaskularë

Në vitin 2009, grupi i studiuesve Bernardi et al. raportoi një studim të vogël të randomizuar të kontrolluar, i cili tregoi efekte të matshme në sistemin e enëve të gjakut dhe presionin e gjakut për muzikën klasike. Megjithatë, ekspozimi i subjekteve ndaj muzikës ishte shumë i shkurtër dhe numri i tyre ishte i vogël. Studiuesit konstatuan zgjerimin e enëve të gjakut dhe një rënie të presionit të gjakut në personat që dëgjonin muzikë klasike. Efektet më të dobishme u vunë re për muzikën e J. S. Bach (Jon Sebastian Bah), ndërsa muzika e Betovenit nuk pati efekte të tilla. Autorët e shpjeguan këtë fenomen, me ndryshimet në tempin dhe dinamikën muzikore të Bethovenit.

Autorët shkruan se ‘megjithëse nuk ekzistojnë karakteristika specifike për efektet e muzikës së Bahut, janë përshkruar si të dobishme, ritmet që përdorin gjashtë cikle për minutë, domethënë efektet pozitive të muzikës uniforme. Muzika e qetë me një ritëm të ngadaltë, fraza të gjata legato dhe dinamikë të pandryshueshme konsiderohet si e dobishme për sistemin kardiovaskular.

Muzika e Moxartit dhe parametrat kardiovaskularë

Në vitet e fundit, shumë autorë kanë studiuar muzikën e Mozartit. Dhe kanë përshkruar se si nënat që kishin dëgjuar muzikën e Moxartit gjatë shtatëzanive të tyre ishin më të qeta dhe më pak agresive pas lindjes. Muzika e Mox     artit është rekomanduar si muzikë relaksuese. Hughes et al. ndërmori një analizë kompjuterike të karakteristikave kompozicionale dhe gjeti se muzika e Mozartit ka një shkallë periodiciteti mbi mesataren.

Analizat e skenareve muzikore të këtij studimi gjithashtu nënkuptojnë me periodicitet të dukshëm, përsëritjet dhe efektet e njohjes. Sipas këtyre njohjeve, simfonia në g minor është veçanërisht e dobishme për sistemin kardio-qarkullues për shkak të rregullimit të veçantë të elementeve të tij përbërës.

Shtraus, presioni i gjakut dhe shkalla e zemrës

Në studimin e tanishëm, muzika e Shtrausit nxiti një rënie të dukshme të tensionit të gjakut, ritmit të zemrës dhe rënies relativisht më të madhe të përqendrimeve të kortizolit në serum. Në rastin e Shtrausit, ky efekt mund të shpjegohet me formën e kompozimit. Vallet e Shtrausit bazohen në struktura të thjeshta, melodi që mbetet në vëmendje dhe format periodike të përsëritura. Vallet u shkruan për qëllime argëtimi, me sekuenca të frekuencave harmonike dhe pa ndonjë dallim. Shtraus shton hijeshinë në veprat e tij me anë të ritmit dhe orkestrimit. Përmes kompozimeve të tij ai flet për emocionet njerëzore që kanë një rol vendimtar në përpunimin e muzikës (26, 27).

Çfarë është e ndryshme për muzikën e grupit  ABBA?

Muzika e ABBA-ve nuk tregoi asnjë efekt ose vetëm shumë efekte të vogla mbi presionin e gjakut dhe normën e zemrës. Kjo mund të jetë për shkak të faktorëve emocionalë, por nga ana tjetër përdorimi i fjalëve të folura mund të ketë një rol negativ. Studimet kanë treguar se duke shtuar vokal në muzikë instrumentale aktivizon rajone të ndryshme në tru dhe mund të çojë në ndjesi të ndryshme. Shtimi i vokaleve (fjalëve) në muzikën e trishtuar intensifikon ndikimin e saj emocional; muzika e gëzueshme ka një ndikim më të madh emocional pa fjalë. Pavarësisht nga efekti cilësor, duhet të merret parasysh rritja e aktivizimit neurologjik, i cili shkaktohet nga përpunimi i vokaleve / teksteve.

Përfundime

Muzika ndikon në qeniet njerëzore dhe ndikon në mënyra shumë të ndryshme. Megjithëse disa studime kanë treguar efektin e muzikës në parametrat kardiovaskularë, nuk dihet asnjë ndryshore muzikore me ndikim të drejtpërdrejtë në sistemin kardiovaskular. Objektivat interesante të hulumtimit përfshijnë studime mbi çështjen se cilat zhanre muzikore apo edhe ajo pjesë konkrete e muzikës ka karakteristika optimale në terma të një efekti relaksues, gjithashtu edhe me qëllim të efekteve afatgjata. Studimet mbi ndikimin dhe ndryshimin e përqendrimeve të kortizolit janë gjithashtu të rëndësishme. Faktorët e mëposhtëm duket të jenë të rëndësishëm për efektin pozitiv të një pjese të muzikës:

  • Një shkallë e lartë periodiciteti
  • Një linjë me melodi tërheqëse
  • Një çelës që përjetohet si i këndshëm
  • Pak ndryshime në vëllim ose ritëm
  • Sekuenca të harmonisë që nuk ngrihen
  • Mungesa e fjalëve të kënduara
  • Një shkallë e caktuar e shquar / fama dhe popullariteti i zhanreve muzikore.
editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *