Përdorimet etnofarmakologjike të bar veshit

HERBOLOGJI

Bima ‘rrufepritëse, kuron otitin e veshit, djegiet, herpesin…

Herbalistët e vjetër e njohën atë si bimë ftohtëse. Qetëson nxehtësinë nga zjarri i natës, erisipela

 • Emri shqiptar: Bar veshi
 • Emri Botanik: Sempervivum tectorum
 • Familja: N.O. Crassulaceae
 • Sinonimet: Syri i Jupiterit. Mjekra e Jupiterit.
 • Pjesa e përdorur: Gjethet e freskëta.

Bar veshi është një bimë vendase në vargjet malore të Evropës Qendrore dhe Jugore, jugut të Shqipërisë dhe ishujve Grekë, më vonë u fut në Britaninë e Madhe shumë shekuj më parë. Rozetat e saj të mëdha me gjethe mishtore janë një pamje e njohur në një çati të vjetër vile.

Emri gjenerik Sempervivum, rrjedh nga gjuha Latine, nga vivo (jetoj), ndërsa emri specifik tectorum jep dëshmi për vendin e saj të zakonshëm të rritjes – një çati (latinisht catia quhet tectum).Emri Latin për këtë bimë është “gjithmonë e gjallë”, që do të thotë se është i pathyeshme, pavarësisht nga kushtet në të cilat është e rrethuar. Aty ku ruajtësja apo roja e shtëpisë rritet dhe shumohet, ajo transferon energjinë e saj “gjithmonë të gjallë” dhe energjinë e pathyeshme, për shtëpinë dhe familjen. Grekët dhe Romakët mbollën një bimë roje shtëpie pranë bimëve të tjera për t’i mbrojtur ata nga vemjet, insektet dhe dëmtuesit e ndryshëm. Karli (dhe më vonë djali i tij, Louis) urdhëroi që bima e bar veshit (ruajtësja e shtëpisë, një tjetër emër i kësaj bime) të ishte ndër 72 bimët që kërkohen të mbillen në fusha dhe kopshte shtëpish.

Sipas besimeve popullore, bima mbron kundër zjarrit dhe rrufeve, dhe për këtë arsye, Perandori romak Charlemagne urdhëroi që ajo të mbillet mbi çatinë e çdo shtëpie. Sido që të jetë origjina e zakonit, bima e bar veshit mbizotëron në shumë pjesë të tjera të Evropës, si në Angli, Francë, Suedi. Fshatarëte Uellsit besojnë se ajo mbron shtëpitë e tyre nga stuhitë dhe siguron prosperitetin. Në Wiltshire, banorët kanë një paragjykim të fortë për heqjen e një bime si bar veshi nga çatia e tyre, apo edhe për prerjen e saj nga një i huaj, duke besuar se ajo do të sjellë fatkeqësi. Më parë besohej se kjo bimë ishte një roje efikase kundër magjisë si dhe kundër rrufesë.

Karakteristikat e bimës

Bar veshi është e gjinisë Sempervivum. Gjinia Sempervivum është zakonisht e lehtë për t’u njohur, megjithëse nganjëherë mund të ngatërrohet me gjininë Echeveria. Anëtarët e kësaj gjinie janë shumë specie, lloje dhe forma, pa kufij të përcaktuar mirë midis tyre. Rrënja është shumëvjeçare dhe fibroze. Gjethet e trasha si jastëk i japin mundësi bimës të ruajë gjallërinë edhe në motin më të thatë, duke vepruar si rezervuar lagështie. Gjethet, që rrjedhin drejtpërdrejt nga rrënja, rriten në tufa kompakte, në trajtë rozete, me diametër 6-12 cm. Ato janë jashtëzakonisht mishtore dhe me lëng dhe skajet e tyre janë të mbështjella me qime. Lulet prodhohen në korrik, por përgjithësisht shumë të pakta dhe nuk tërheqin vëmendjen. Është struktura e gjetheve ajo që bie në sy. Të gjitha bimët e kësaj gjinie janë absolutisht të rregullta dhe simetrike në sepalet, petalet dhe pistilat që kanë të gjithë të njëjtit numër – 12. Kjo është një bimë më e interesantë për të veshur një mur të vjetër, ose për të mbuluar pjesën e lartë të një kopshti shkëmbor.

Bimë kopshtesh dhe enësh

Edhe pse kushërinjtë e tyre subtropikalë, speciet Echeveria janë shumë të ndjeshëm ndaj ngricave, sempervivumët janë ndër më rezistentët ndaj acareve, duke i bërë ato bimë të njohura kopshtesh. Ata kanë tendencë të rriten më së miri në kushte të thata me tokë të mirë-kulluar, me rërë, për të parandaluar rrënjët në lagështi. Ata kërkojnë vetëm ujitje të moderuar, veçanërisht gjatë muajve të ngrohtë, me mbrojtje të rastit nga ekspozimi ekstrem i diellit. Sempervivum gjithashtu janë bimë të përshtatshme për vazo dhe rriten mirë në tarraca, çati dhe kudo tjetër, që lejon kullimin e duhur të rrënjëve. Kjo specie do të rritet në shkëmb si dhe në çati, duke lulëzuar më mirë sesa në tokë të zakonshme. Kur fiksohet një herë, ajo do të përhapet me shpejtësi dhe lehtësisht do të mbulojë tërë çatinë e një ndërtese, qoftë me tjegulla apo me dru. Linnaeus deklaroi se bima u përdor në këtë mënyrë, si një ruajtës i mbulesave të shtëpive në disa pjesë të Suedisë. Bima ujitet shumë pak, ashtu si kaktusi. Nëse bar veshi mbillet në oborr, nuk ka nevojë të ujitet.Ajo lulëzon nga korriku deri në tetor dhe gjatë kësaj periudhe, gjethet e saj mund të mblidhen për çajra dhe përgatitje të tjera medicinale.

Pjesa e përdorur në mënyrë medicinale:Gjethet e freskëta dhe lëngu i tyre. Gjethet kanë një shije të kripur, astringente dhe acide, por pa erë.

Veprimi medicinal dhe përdorimet:

Ftohës, astringent, diuretik. Në zonat rurale, gjethet e shtypura të bimës së freskët ose lëngu i tyre shpesh aplikohen si për djegie, zgjebja, kontuzione (shembje), ulçera skrofuloze (ku substancat ushqyese nuk metabolizohen mirë dhe nuk mund të përdoren nga trupi) dhe në kushte inflamatore të lëkurës, duke dhënë lehtësim të menjëhershëm. Nëse lëngu do të aplikohet në një sipërfaqe të skuqur (të acarruar), inflamacioni zvogëlohet shpejt.

Bima nuk ka efekte anësore të njohura (përveç të qenit emetike në doza të mëdha). Përdorimet e zakonshme të bimës janë ndalimi i rasteve të këqija të diarresë duke pirë lëngun e gjethes ose ngrënien e gjetheve drejtpërdrejt. Po ashtu, lëngu aplikohet direkt në lëkurë për shumë përdorime të njëjta si aloe vera siç janë djegiet, lythat dhe kafshimet e insekteve. Për më tepër, thuhet se sjell lehtësim në rastet e ënjtjeve dhe mbajtjes së ujit. Mund të përdoret në shumë sëmundje të lëkurës. Disa autoritete të vjetra rekomandojnë përzierjen e lëngut me krem.

Me mjaltë, lëngu është përdorur për të lehtësuar dhimbjen dhe gjendjen e ulçerave të gojës. Boerhaave, mjeku i famshëm Hollandez, zbuloi se 300 ml lëng është i dobishëm në dizenteri, por nuk mbështetet në praktikën moderne.

Doza, 2 deri në 10 pika, është përdorur për të hequr lythat dhe morthin e gishtave, duke e aplikuar çdo ditë. Gjethet e prera në dysh dhe sipërfaqja e brendshme e aplikuar mbi lythat, vepron si një kurë për to.

Herbalisti i famshëm Culpepper na informon se: ‘Bar veshi është i mirë për të gjitha nxehtësitë e brendshme dhe të jashtme, si dhe për sytë ose pjesët e tjera të trupit. Ai thoshte se bima ftoh dhe tundon gjakun dhe shpirtrat dhe shuan etjen. Nëse lëngu hidhet në vesh, lehtëson dhimbjen. Kjo bimë shuan ndezjet e zjarrit të Shën Antonit, e quajtur në popull Zjarri i natës (Erisipela) si dhe nxehtësinë e djegieve. Ajo përdoret edhe për puçrra, herpesin, ulçerat, krimbat dhe të ngjashme; dhe lehtëson dhimbjen e përdhesit. ‘

Pasi përshkruan përdorimin e gjetheve në kurimin e të thatit, Kulpepper vazhdon të thotë: ‘Lehtëson gjithashtu dhimbjen e kokës dhe nxehtësinë e shqetësuar të trurit në tërbim, ose përmes dëshirës së gjumit, duke u aplikuar në tëmtha dhe ballë. Gjethet e shtypura ndalojnë gjakderdhjet në hundë shumë shpejt. Uji i distiluar i barishteve është fitimprurës për të gjitha qëllimet e sipërpërmendura. Gjethet duke u fshirë butësisht në çdo vend të rrahur me hithra ose nga pickimi i insekteve, shpejtin heqin dhimbjen. ‘

Herbalisti Gerard tregon: ‘Bar veshi dhe sythat e plepit, të ziera në yndyrën e derrit, prodhojne pomaden Populeon më të veçantë që është përdorur ndonjëherë në Kirurgji’. Edhe mjeku i lashtë ilir, Galeni, e rekomandoi bar pezmin për erisipelën dhe herpesin, ndersa Dioskoridi e përmend si ilaç për sytë e dobët dhe të skuqur. Në shekullin XIV (14) u përdor si një përbërës i një përgatitjeje për nevralgji, të quajtur hemygreyne dhe një vaj i përdorur në atë kohë për flluskat dhe djegiet.

 

Studimi nga Turqia  tregon aftësinë e bar veshit në shërimin e plagëve

‘Aktiviteti i shërimit të plagëve dhe depistimi fitokimik i fraksioneve të pastruara të Sempervivum Tectorum ‘ titullohet studimi nga Turqia. Autorët shkruajnë: Sempervivum tectorum L. (Crassulaceae), është një bimë shumëvjeqare e lezetshme, e përhapur në vendet e Mesdheut dhe përdoret zakonisht në mjekësinë tradicionale për pezmatimin e veshit, ulcerat dhe skuqjet e lëkurës si një ftohës dhe astringent. Objektivi: Për të demonstruar efektet terapeutike të bimës, fraksione të ndryshme të saj u veçuan. Aktiviteti i mundshëm i shërimit të plagëve. Studimi demonstroi efikasitetin e fraksioneve të pastruara të S. tectorum L. në rritjen e përhapjes qelizore dhe migrimin, duke sugjeruar rolin e tyre të mundshëm si trajtime terapeutike lokale për shërimin e plagëve.

Bar veshi ul inflamacionin e pankreasit

Studiuesit nga Turqia morën në shqyrtim bimën e bar veshit, specien Sempervivum davisii Muirhead. Kjo është një barishte tradicionale medicinale nga Anatolia Lindore. Autorët zbuluan se përbërjet fenolike janë burimi i vetive të fuqishme antioksiduese të ekstrakteve hidrofilike të bimws. Ekstraktet shfaqën veti frenuese të moderuar drejt lipazës së pankreasit, të izoluar. Në studim, paraqitet një përmbjedhje e vetive medicinale të bimës, si më poshtë:

“Gjinia Sempervivum (Crassulaceae) përfshin afërsisht 50 lloje bimësh shumëvjecare të egra, të përhapura në zonat e thata të vendeve mesdhetare, nga Spanja deri në Azinë e Vogël. Specie të shumta Sempervivum përdoren në mjekësinë tradicionale për të kuruar sëmundjet e zakonshme. Në Turqi lëngu i freskët nga gjethet e shtrydhura të bimëve të ndryshme Sempervivum përdoret gjerësisht për të trajtuar dhimbjet e veshit dhe infeksionet dermatofite (Yeşilada et al. 1999). Ndër botanikët, S. tectorum L. shpesh përdoret në Evropë për të lehtësuar dhimbjet, veçanërisht dhimbjet e veshit, lythat, ulcerat, skuqjen e lëkurës, kafshimet e insekteve dhe dhimbjen e kokës (Bremness & Norman 1995; Alberti et al. 2012).

Ekstrakti i së njëjtës bimë shfaqi veti antioksiduese in vitro (Kerry et al. 1992) dhe in vivo (Muselin et al. 2014), antinociceptive domethënëse (Alberti et al. 2012) dhe aktivitete për uljen e lipideve te minjtë (Blazovics et al. 1993 , 1994). Një specie tjetër Sempervivum, S. armenum Boiss. Et Huet. u raportua të përdorej nga shëruesit tradicionalë në Turqi për të trajtuar kancerin.

Sempervivum davisii Muirhead nga rajoni veri-lindor i Anadollisë së Turqisë është një barishte shumëvjeçare. Kjo specie i ngjan ngushtë S. armenum. Dallimi i këtyre dy specieve Sempervivum në natyrë është i vështirë dhe për këtë arsye të dy speciet përdoren në mënyrë të barabartë nga popullsia lokale e Anadollit Lindor si një ilaç tradicional bimor. Ekstraktet e të dyja varieteteve gjithashtu shfaqën aktivitete të moderuara lipazë-frenuese.

Cfarë është liçaza? Lipaza ndihmon trupin të thithë yndyrnat. Ajo është lëshuar nga pankreasi. Kur pankreasi është i inflamuar ose plagosur, lëshon më shumë lipazë se zakonisht. Mjeku juaj mund të zbulojë nivelin e kësaj proteine ​​në gjakun tuaj, për të gjetur se si është gjendja e pankreasit tuaj si dhe për të përjashtuar ndonjë problem të zorrëve si sëmundja Chron ose celiak.

Bar veshi kundër mykut të rrezikshëm, Alfatoksina

Në këtë hulumtim, efektet gjenotoksike dhe antigjenotoksike të ekstraktit alkoolik të Sempervivum armenum u studiuan duke përdorur testin e mikronukleusit (MN) etj. Sipas rezultateve të testeve, bima e bar veshit zvogëloi efektet gjenotoksike të aflatoksinës B1 për shkak të aktiviteteve antioksiduese. Emri “Sempervivum” ka bazën e tij në emrin Latin Semper (“gjithmonë”) dhe vivus (“jeton”). Për shkak se kjo bimë shumëvjeçare i mban gjethet e saj në dimër dhe është shumë rezistente ndaj kushteve të vështira të rritjes, Sempervivum quhet “gjithmonë duke jetuar”. Aftësia e bimës për të ruajtur ujin në gjethet e trasha lejon që ato të jetojnë në shkëmbinj dhe vende me gurë në mal, rripa alpine dhe subalpine.

Publikimet më të hershme në lidhje me përdorimin medicinal të kësaj bime merren me ndikimin e saj në faringit, trakeit, djegie dhe otit. E aplikuar mbi plagë, te thatë, djegie, abscese, lëngu i freskët nga gjethet e shtrydhura të S. tectorum përdoret si ftohës dhe astringent, një ilaç i sigurt për kafshimet e insekteve, si dhe për dhimbjet e veshit dhe inflamacionet, ndërsa çaji i përgatitur nga gjethet rekomandohet për trajtimin e ulçerave. Lëngu i S. tectorum u aplikua në shpërthimin herpetik të lëkurës, djegie të vogla dhe plagë

Publikimet më të hershme në lidhje me përdorimin medicinal të kësaj bime merren me ndikimin e saj në faringit, trakeit, djegie dhe otit. E aplikuar mbi plagë, te thatë, djegie, abscese, lëngu i freskët nga gjethet e shtrydhura të S. tectorum përdoret si ftohës dhe astringent, një ilaç i sigurt për kafshimet e insekteve, si dhe për dhimbjet e veshit dhe inflamacionet, ndërsa çaji i përgatitur nga gjethet rekomandohet për trajtimin e ulçerave. Lëngu i S. tectorum u aplikua në shpërthimin herpetik të lëkurës, djegie të vogla dhe plagë (Alberti et al. 2008). Përveç veçorive antinociceptive, mbrojtëse ndaj mëlçisë, efektit stabilizues të membranës, veçorive antimikrobike, antiinflamatuese dhe antioksiduese in vitro, në këtë studim, aktiviteti antigjenotoksik dhe antioksidues i bimës së bar veshit u ekzaminua kundër AFB1 .

Sipas literaturës, bima S. tectorum ka veti të rëndësishme biologjike, duke përfshirë antioksidant, antinociceptiv, mbrojtjen e mëlçisë, efekt në stabilizimin e membranës, aktivitet antimikrobik, antiinflamator (Stojicevic et al. 2008; Alberti et al. 2008; Kekesi et al. 2003; Abram dhe Donko 1999). Por, nuk ka informacion të mjaftueshëm për varietetin tjetër, S. armenum. Studimi ynë tregoi se S. armenum ka aktivitete biologjike si aftësi antigjenotoksike dhe antioksiduese. Megjithatë, ekstraktet e gjetheve të S. armenum nuk janë futur ende në praktikën mjekësore.

Ky është raporti i parë, që tregon aktivitete antioksiduese dhe antigjenotoksike të kësaj bime kundër AFB1, një ndotës i pashmangshëm i ushqimit që mund të gjendet në shumë produkte si gruri, elbi dhe qumështi dhe Alfatoksina është është më i fuqishmi agjent mutagjenik që ndodhet zakonisht në ushqime. (Mutagjenik dmth që shkakton mutacione qelizore dhe i predispozon të kthehen ne kanceroze). Si përfundim, rezultatet e studimit tonë treguan se bar veshi specia Sempervivum armenum ka potencial të fortë antigjenotoksik dhe antioksidant kundër mykut alfatoksina. Këto rezultate mund të zgjerojnë përdorimin e bimës në industrinë ushqimore dhe mjekësore.

 

Studimi që vërteton përdorimin kundër baktereve të lidhura me otitin, inflamacionin e veshit

Rëndësia e etnofarmakologjike e bar veshit (Sempervivum tectorum L., familja Crassulaceae), është bërë e njohur në mjekësinë tradicionale ballkanase në trajtimin e inflamacionit të veshit. Bima mund të përhapet si llapa mbi plagë, djegie dhe abscese dhe gjithashtu në zona të dhimbshme nga përdhesi. Pirja e çajit e përgatitur nga gjethet e bimës S. tectorum rekomandohet për trajtimin e ulçerave. Studimi i tanishëm ishte hartuar për të hetuar përdorimin etnofarmologjik të bar veshit në jug të Serbisë dhe për të justifikuar dhe vërtetuar më tej shkencërisht, efektivitetin e lëngut të gjetheve të përdorur në etnomedicinë për inflamacionin e veshit, kundër baktereve të lidhura me otitin.

Materiali dhe metodat: Sondazhi etnofarmologjik mbi përdorimin e S. tectorum në jug të Serbisë u krye duke përdorur pyetësorë gjysmë të strukturuar përmes një interviste ballë për ballë. Sondazhi u pasua nga analiza laboratorike: U analizua përbërja kimike e lëngut të gjetheve në lidhje me komponimet fenolike dhe acidet organike. Aktiviteti antimikrobik u testua në bakteret e izoluara nga shtupat e veshit të pacientëve, që vuanin nga dhimbja e veshit (otiti). Aktiviteti anti-bakterial i lëngut të gjetheve u hulumtua më tej mbi bakterin Pseudomonas aeruginosa.

Rezultatet: Studimi etnofarmologjik pas sondazhit popullor zbuloi përdorimin e lëngut të gjetheve të bar veshit (S. tectorum) në jug të Serbisë për trajtimin e dhimbjeve të veshit, lythave, kancerit, dhimbjeve të stomakut, ulçerës dhe niveleve të larta të sheqerit në gjak. Midis gjithë provave, niveli më i lartë i besueshmërisë në efektivitetin e bimës u provua për dhimbjen e veshit. Përbërja fenolike e lëngut të gjetheve të S. tectorumit përbëhej nga glikozide, flavonole, kaempferol-3-O-rhamnosyl-glukozid-7-O-rhamnoside si përbërës madhorë. Përbërja e acideve organike zbuloi acidin malik si më dominues. Aktivitetet antimikrobike të lëngut treguan se ishin premtuese.

Përfundim: Përdorimi etnofarmologjik i lëngut S. tectorum për trajtimin e dhimbjeve në vesh është i justifikuar, pasi lëngu posedonte aktivitet antimikrobik me veprim në izolimin klinik të baktereve të lidhura me otitin.

Studimi është arshivuar në Bibliotekën Amerikane të Shëndetit Publik.

RECETAT E KUZHINËS

Fuqia e mrekullueshme kuruese e ruajtëses së shtëpisë

Për të marrë të gjitha vetitë medicinale të barveshit, përdorni gjethe të freskëta për përgatitjen e çajit dhe lëngut. Mund të aplikohet si përdorim i jashtëm dhe i brendshëm. Gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë fëmijët me gji nuk rekomandohen ta përdoren në mungesë të të dhënave të sigurisë.

Kurë e zakonshme shtëpie për:

 •  Cistet dhe miomat
 •  Inflamacionin e veshit
 •  Kolitin
 •  Inflamacionin e traktit urinar
 •  Mbajtjen e lëngjeve
 •  Inflamacionin e fytit dhe infeksionin e zgavrës së gojës
 •  Problemet menstruale
 •  Djegiet, prerjet, plagët
 •  Hemorroidet
 •  Lythat dhe konjunktivitin

Lëngu medicinal nga gjethet

Ky lëng trajton djegiet, kafshimet e insekteve, kallot dhe lythat, qukat dhe njollat ​​e diellit, herpesin dhe lëkurën e plasaritur. Lëngu gjithashtu ndihmon në gingivit (inflamacion i mishrave të dhëmbëve), inflamacion të veshit dhe të fytit. Në një vesh të dhimbshëm, hidhni disa pika lëng të freskët.

Çaji i barveshit

Çaji i barveshit apo ruajtëses së shtëpisë ndihmon sekretimin e urinës, ndihmon në menstruacionet e rënda dhe të dhimbshme, ngërçet menstruale dhe dizenteri. Përbërësit për të bërë çaj: Përzier me ujë të nxehtë, roje dhe mjaltë ul temperaturën.

Përgatitja e çajit: 2 lugë çaji gjethe të copëtuara (ose 10 gr) për 1 gotë ujë të valuar. Derdhni ujë të nxehtë mbi 10 gr gjethe të freskëta, lëreni të qëndrojë për 2 orë, kullojeni dhe pini 1/4 filxhan, 4 herë në ditë para ngrënies. Ose çdo orë nga 1 lugë çaji. Vepron më mirë me stomak bosh.

Mjalti i barveshit

 Ju duhet: 500 gr mjaltë puro blete dhe 300 gramë gjethe nga bar veshi

Përgatitja e drogës: Bima e bar veshit (ruajtësja e shtëpisë) bluhet apo shtypet mirë dhe përzihet me mjaltë. Lëreni të qëndrojë për disa ditë. Një mënyrë tjetër e përgatitjes është me blender, duke i përzier në pajisje gjethet e copëtuara dhe mjaltin.

Konsumimi: Një lugë çaji nga përzierja konsumohet me stomak bosh dhe pas kësaj asgjë nuk hahet për 2 orë. Pastaj një ose dy lugë çaji merren gjatë ditës.

Kurimi: Në dimër, për shkak të aktivitetit të zvogëluar fizik, ka një mbajtje të rritur të substancave të dëmshme në trup. Një përzierje e bar vesshit dhe e mjaltit shpejton metabolizmin dhe largimin e toksinave nga trupi. Përdoret gjithashtu për defekte në zemër me rekomandimin e mjekëve tradicionalë rusë. Është treguar se trajton me sukses fibroidet e mitrës, miomat dhe kistet ovariane. Përdoret për sëmundjet e stomakut, për të përmirësuar tretjen dhe forcimin e imunitetit.

Vaji i infuzuar i barveshit

Ju duhet: 1 grusht gjethe të copëtuara dhe 200 gramë vaj ose dhjamë derri. Nëse do të përdoret dhjami i derrit, do të lahet shumë herë në ujë. Përzihen të gjithë përbërësit në një tenxhere. Në një temperaturë të ulët, dhjami është shkrirë, i pagatuar. Sapo të shkrihet, hiqeni nga nxehtësia dhe lihet të qëndrojë për 12 orë. Pas kësaj, dhjami përsëri nxehet pak për t’u bërë i lëngshëm, kullohet dhe derdhet në një kavanoz. Ruhet në frigorifer. Ose përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër, nxeheni me enë të dyfishtë të mbushur me ujë, sepse nuk duhet të digjet. Kaurdiset vazhdimisht me gjethet e barveshit.

Vaji i barveshit përdoret për të shëruar:  Plagë të shkaktuara nga goditje dhe shtypje, plagë të acaruara që nuk shërohen për një kohë të gjatë, ënjtje dhe kundër njollave të diellit dhe njollave në lëkurë, kundër kafshimeve të insekteve dhe fistulave.

 

editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *