Me muzikë të fuqizojmë sistemin tonë imunitar

Me muzikë të fuqizojmë sistemin tonë imunitar

 Zakonisht kur ne flasim për sistemin imunitar, mendojmë ushqimin, çajrat, vitaminat…Por muzika është edhe ajo një ilaç që ndikon në fuqizimin apo optimizimin e imunitetit. Të dëgjosh veçanërisht disa lloje të muzikës, të këndosh, të luash në instrument apo të vallëzosh, mund të jenë të gjitha alternativa mbështetëse të sistemit imunitar.

Për muzikën dhe humorin dhe rolin e tyre terapeutik në sëmundje gazeta Molla e Shëndetit ka pasur rubrika afatgjata. Sot do t’ju sjell një material tjetër, duke qëndruar tek ndikimi i muzikës në sistemin imunitar.

A mund të ndryshojë muzika sistemin tonë imunitar?

Kërkimet për përfitimet shëndetësore të muzikës janë zgjeruar me shpejtësi gjatë dekadës së fundit. Por, sa dimë për lidhjet midis efekteve psikologjike dhe biologjike të muzikës? Shumica prej nesh e dinë intuitivisht që muzika është e mirë për ne; por cila është prova e vështirë? Daisy Fancourt është një bashkëpunëtor i kërkimit shkencor në Qendrën për Shkencë të Performancës, një grup i përbashkët kërkimesh midis Imperial College London dhe Royal College of Music. Ajo po shikon efektin e muzikës në sistemin imunitar.

Teoritë e hershme parashtronin se muzika vërtet kishte një funksion evolucionar. Darvini sugjeroi që ajo evoluoi për të ndihmuar në tërheqjen e një bashkëshorti; antropologu Dean Falk më vonë sugjeroi se i ndihmoi nënat të lidheshin me foshnjat e tyre, të lindur para kohe. Pikëpamja e Daisy nuk bie në kundërshtim me këto ide. Ajo dëshiron të dijë, se si bashkëveprojnë efektet sociale, psikologjike dhe biologjike, në mënyrë që teoritë evolucionare të mbështeten nga matja fizike.

Përfshihen dy rrugë kryesore biologjike. Sistemi nervor autonom i përgjigjet stresit, duke ndezur reagimin e famshëm të luftës ose fluturimit- ikjes (i ndërmjetësuar pjesërisht nga hormoni adrenalina). Dhjetë minuta ose më vonë, boshti endokrin HPA fillon të reagojë. Tre gjëndra endokrine – hipotalamus, hipofizë dhe veshka funksionojnë në sekuencë për të lëshuar një kaskadë të hormoneve, duke përfshirë kortizolin, famëkeq për efektet e tij negative në shëndet, në nivele të larta.

Muzika prish të dyja këto rrugë dhe ul nivelin e stresit. Efektet duket se nuk ndikohen nga trainimi, përvoja ose ndonjë specifikë tjetër kulturorë. Diçka e natyrshme në muzikë funksionon magjishëm. Daisy gjithashtu ka parë përgjigjen e sistemit imunitar ndaj infeksionit – për mijëra vjet, vrasësi më i madh i qenieve njerëzore. Inflamacioni është përgjigja jonë biologjike; por ne kemi evoluar gjithashtu përgjigjet në sjellje, duke përfshirë një nxitje për t’u tërhequr nga grupi, jetesa në bashkësi të mëdha dhe kjo mund të ndihmojnë për të luftuar infeksionin dhe për të ndaluar përhapjen e tij. Këto përgjigje psikologjike duket se kanë vazhduar edhe pse jeta jonë është bërë më pak e prirur ndaj infeksionit, kështu që tani ato mund të shfaqen edhe kur infeksioni nuk është i pranishëm. Si rezultat, depresioni ndonjëherë shoqërohet me një përgjigje inflamatore.

Inflamacioni ndërmjetësohet nga substanca të quajtura citokina: proteina të vogla që veprojnë më shumë si lajmëtarë të sistemit imunitar. Disa citokina promovojnë inflamacionin dhe pengojnë sistemin imunitar; të tjerët pengojnë inflamacionin. Daisy zbuloi se të kënduarit rrit nivelet e atyre citokinave qe janë me natyrë anti-inflamatore. Dhe njerëzit me përmirësimin më të madh të humorit pas këngës kishin gjithashtu nivelet më të ulëta të inflamacionit. Implikimi emocionues është që muzika mund të ndihmojë në uljen e depresionit dhe forcimin e sistemit imunitar, jo vetëm përkohësisht, por në mënyrë afatgjatë.

Lista e përfitimeve vazhdon. Muzika rrit pragun tonë të durimit të dhimbjes:  Vendosni dorën tuaj në një kovë me ujë të akullt dhe këndimi do t’ju ndihmojë ta mbani atje më gjatë. (Provojeni!) Cështja bëhet edhe më bindëse kur marrim parasysh efektin e muzikës në neuropeptidet si oksitocina dhe endorfina. Këto substanca lëshohen kur kemi kontakt fizik; Robin Dunbar ka sugjeruar që e qeshura dhe të kënduarit lëshojnë kimikate “të të ndjerit mirë”, si një mënyrë për të zhvilluar marrëdhënie shoqërore në grupe komplekse njerëzore.

Por tabloja është e ndërlikuar. Nuk ka dyshim në përfitimet shoqërore të muzikës; por Daisy ka zbuluar se të kënduarit, papritur, duket se ul nivelin e neuropeptideve. Ajo mendon se rezultatet e saj mund të mungojnë në efektin e kthimit; treguesit e biomarkuesve mund të rriten në periudha të mëvonshme pas ngjarjes. Daisy po punon në të.

Pra, efektet e muzikës në sistemin imunitar nuk janë të thjeshta; por ata janë, pa diskutim, atje.

Këto njohuri tashmë janë përkthyer në kujdes praktik. Daisy po heton efektivitetin e terapisë muzikore për depresionin pas lindjes. Ajo madje dëshiron të vlerësojë efektet e pjesëmarrjes në koncerte në shëndetin e njerëzve.

editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *