Kurimi i poliomielitit me klorur magnezi, maja e ajsbergut?

Magnezi dhe Vitamina C, të fuqishme si monoterapi në infeksione akute

Komenti i Thomas E. Levy, MD, JD

Shërbimi i Lajmeve për Mjekësinë Orthomolekulare, 31 maj 2019

Ndërsa magnezi mbetet mjaft i pashfrytëzuar në trajtimin e një game të gjerë të problemeve mjekësore, gradualisht po bëhet një “tonik shëndetësor”, që i shtohet një numri në rritje të infuzioneve intravenoze të dhëna në spitalet në të gjithë botën. Më teper se 99% e magnezit gjendet brenda qelizave të trupit prandaj marrja e sa më shumë magnez, për t’u grumbulluar brenda qelizave me kalimin e kohës është një qëllim shumë i dëshirueshëm, pasi shumica dërrmuese e të rriturve janë varfëruar në qelizat e tyre dhe veçanërisht në mitokondri, madje edhe kur nivelet e magnezit në serum (gjak) janë në intervalin normal. Administrimi i magnezit është vetëm potencialisht toksik në kontekstin e dështimit të veshkave (kur një person ka humbur funksionin e veshkave), në rastet e infuzionit intravenoz të tepruar dhe / ose të shpejtë dhe kur magnezi qëndron në zorrë për ditë të tëra pa u eleminuar, siç është parë në banorë të azileve të pleqve (që vuajnë nga kapsllëku). Është zbuluar gjithashtu se është problematike tek personat me miasthenia gravis dhe në bradikardi të rëndë (rrahje të zemrës nën 52 për minutë).

Stresi oksidativ

Sëmundjet kanë si emërues të përbashkët rritjen e stresit oksidativ intraqelizor në qelizat dhe indet e prekura. Shkalla në të cilën ky stres oksidues mund të zvogëlohet përcakton efikasitetin e një protokolli trajtimi. Toksinat janë pro-oksidues dhe të gjithë agjentët që shkaktojnë sëmundje përfundimisht shkaktojnë një ndikim të rritur pro- oksidant ose toksik, në mënyrë që të shkaktojnë dëm. Të gjitha sëmundjet infektive i bëjnë dëmtimet e tyre duke rritur stresin oksidues në të gjithë trupin, pasi praktikisht gjithçka që lidhet me ose një pjesë të përparimit të infeksionit, rrit praninë e toksinave patogjene të lidhura me oksidantët. Kjo përfshin ekzotoksinat, endotoksinat, ndërhyrjen qelizore nga viruset dhe të gjithë metabolitët pro-oksidues që vijnë nga një infeksion në zhvillim, përfshirë një sasi të madhe të hekurit të lirë (me të cilin patogjenet ushqehen). Përveç karakteristikave të mundshme të okupimit në hapësirë ​​të disa infeksioneve (si oksidimi i përqendruar që përfundimisht gërryen një enë gjaku me pasoja hemoragjike dhe madje edhe fatale), një infeksion shkakton paaftësi antioksidante, pasi konsumon aftësinë antioksiduese të trupit dhe rrit stresin oksidues në tërë trupin. Për ta shprehur atë pak më ndryshe, sëmundja rrit oksidimin. Sa më shumë biomolekula oksidohen (dhe relativisht ose plotësisht të çaktivizohen funksionalisht si rezultat i stresit oksidativ), aq më shumë shfaqet sëmundja.

Magnezi dhe Vitamina C

Sidomos në sëmundjet akute infektive virale, nivelet e vitaminës C në serum mund të zbresin në nivele jashtëzakonisht të ulëta, dhe ato madje mund të bëhen të inekzistente në urinë. Nivelet e magnezit zakonisht bien bashkë me një rënie të tillë të vitaminës C. Duket se ekziston një sinergji e fortë terapeutike midis vitaminës C dhe magnezit në normalizimin e stresit oksidues ndërqelizor të ngritur dhe në zgjidhjen e një infeksioni akut ose në uljen e patologjisë së një sëmundjeje kronike. Kur stresi i tillë oksidativ mund të reduktohet në normal, nivelet fiziologjike, fiziologjia ndërqelizore normalizohet, dhe qeliza mund të konsiderohet si e kuruar, pavarësisht nëse ishte një infeksion apo një burim tjetër i toksinës që ngriti stresin oksidues intraqelizor.

Magnezi rrit aftësinë fagocitike të qelizave të bardha pastruese të gjakut në luftimin e infeksioneve, dhe vitamina C mund të sulmojë patogjenët direkt përmes rregullimit të reagimit të Fenton brenda qelizave, duke rritur stresin e tyre të brendshëm oksidues deri në pikën e këputjes së patogjenit (Vilchèze et al., 2013; Levy, 2013). Këto mekanizma antipatogjen mund të jenë shumë sinergjikë në trajtimin e sëmundjeve infektive. Për më tepër, vitamina C rrit kapacitetin e të gjitha qelizave imune pastruese duke u përqëndruar brenda tyre dhe duke i lejuar ato të furnizojnë një shpërndarje më të madhe të menjëhershme antioksiduese, kur përgjigja imune natyrore i thërret ato në zona të infeksionit fokal dhe inflamacionit. Sidoqoftë, një përmbledhje e disa botimeve më të vjetra zbulon, disi çuditërisht, se kloruri i magnezit, i dhënë nga goja disa herë në ditë, ka kuruar poliomielitin akut, edhe kur tashmë ishte zhvilluar paralizë domethënëse (Neveu, 1961; Rodale, 1968). Dr Frederick Klenner kishte raportuar gjithashtu se doza të larta të vitaminës C shëruan plotësisht të gjitha rastet e poliomielitit që ai pa në praktikën e tij (60 raste). Ky rezultat ka të ngjarë të arrihet sepse të dyja- magnezi dhe vitamina C, si agjentë të pavarur, mund të normalizojnë menjëherë patologjinë e rritjes së stresit oksidues brendaqelizor, që shihet në ekspozimet ndaj toksinës me çfarëdo origjine.

Për shumë infeksione, duket se ka të ngjarë që vitamina C ose magnezi të jenë mjaft të efektshme si monoterapi, pasi ata të dy realizojnë qëllimin e dëshiruar të zvogëlimit të rritjes së stresit oksidativ intraqelizor, por nga mekanizma të ndryshëm. Vitamina C, si antioksidant kryesor në trup, ul drejtpërdrejt stresin oksidues ndërqelizor aq shumë, sa më shumë që kjo vitaminë përqendrohet brenda qelizave të dëmtuara nga toksinat. Magnezi, edhe pse nuk është një antioksidant që vepron drejtpërdrejt si vitamina C, sjell menjëherë ulje të niveleve të larta të kalciumit citoplazmatik brenda qelizave të sëmura, i cili nga ana e tij ul menjëherë stresin oksidues intraqelizor. Raportet e mëposhtme të rasteve të shkurtra demonstrojnë ndikimin e jashtëzakonshëm të klorurit të magnezit në 15 raste të ndryshme të poliomielitit, disa tejet akute, dhe disa të tjera të shfaqura disa muaj pas fillimit të infeksionit.

 

Raportet e rastit të poliomielitit, të raportuar nga Dr. Auguste Pierre Neveu

Rasti i parë i poliomielitit të trajtuar nga Dr. Neveu ishte një djalë 4-vjeçar në Shtator të vitit 1943. Fillimi mjaft i shpejtë. Fëmija po qante, nuk do të hante dhe ai nuk ishte në gjendje të qëndronte në këmbën e majtë. Dr. Neveu përzieu 5 gram klorur magnezi në 250 cc ujë. Doza 80 cc janë dhënë me gojë në orën 1 pasdite dhe përsëri në 4 të mëngjesit. Në kohën e dozës së dytë, gjendja e paralizës së këmbëve konsiderohej të ishte “e plotë”. Një dozë tjetër u dha 3 orë më vonë. Të nesërmen në mëngjes, paraliza dhe ethet që kishin qenë të pranishme ishin zhdukur. Nuk kishte kthim të simptomave. Kjo përfaqësonte një kurë të plotë me më pak se 24 orë trajtim të klorurit të magnezit. Dr. Auguste Pierre Neveu trajtoi rastin e tij të dytë të poliomielitit dy vjet më vonë. Ai pa një djalë 11-vjeçar me dhimbje koke, siklet në qafë dhe shpinë dhe një fyt të përflakur me vështirësi në gëlltitje të pështymës. Ai raportoi që këmbët e tij nuk kishin ndjeshmëri dhe dukej sikur ishin prej leshi, me një paaftësi të plotë për t’u ngritur në këmbë. Kishte dhimbje të krahut dhe sytë ishin shumë të ndjeshëm ndaj dritës. Temperatura rektale ishte 102 gradë F. Për këtë fëmijë, Dr. Neveu përgatiti një zgjidhje të klorurit të magnezit me 20 gram të tretur në një litër ujë. Fëmija ishte sëmurur papritur atë mëngjes dhe po merrte dozën e tij të parë të klorurit të magnezit, 125 cc orale, herët pasdite, me doza përcjellëse çdo gjashtë orë. Temperatura e mbrëmjes ishte rritur në 103 gradë F. Të nesërmen temperatura e mëngjesit ishte 100.1 gradë F dhe temperatura e mbrëmjes ishte 101 gradë F. Fëmija kishte fjetur mirë natën e parë, të gjitha simptomat në përgjithësi ishin    pakësuar, dhe ai ishte në gjendje të ngrihej kur u zgjua. Ai kërkoi ushqim natën e dytë. Të nesërmen (48 orë pas fillimit të simptomave) temperatura e mëngjesit ishte 99.3 gradë F dhe temperatura në mbrëmje ishte 99.8 gradë F. Gjendja e përgjithshme u përmirësua qartë, dhe frekuenca e dozimit të magnezit u ul në 125 cc çdo 8 orë. Të nesërmen fëmija dukej se ishte shëruar nga gjendja e tij, megjithëse u vërejt se ai ishte akoma pak i ndjeshëm ndaj dritës. Doza vazhdoi në 125 cc çdo tetë orë. Të nesërmen (katër ditë pasi ishte prekur nga poliomieliti) rimëkëmbja u konsiderua e plotë dhe terapia e magnezit u ndërpre. Të nesërmen fëmija tregoi një temperaturë në mëngjes prej 98.6 gradë F dhe një temperaturë në mbrëmje prej 99.4

gradë F (ekuivalente 37 grade celcius).

Rasti i tretë i raportuar nga Dr. Neveu ishte një grua 47-vjeçare që paraqiti paralizë të plotë në këmbën e djathtë dhe në pjesën e poshtme të shpinës. Një kurë e plotë u vërejt me terapinë e magnezit, por kërkoi 12 ditë trajtim.

Një djalë 13-vjeçar pati një fillim të papritur të të dridhurave dhe dhimbje koke. Temperatura ishte 40 gradë C (104 gradë F). Të nesërmen temperatura ishte 38.8 gradë C dhe pati dhimbje të forta në kokë, qafë dhe shpinë. Sytë e tij nuk mund të duronin dritën. Temperatura shkoi deri në 40.4 gradë C. Mjeku (jo doktori Neveu) i tha nënës së djalit se dyshonte se fëmija ishte kontraktuar me poliomielit, dhe se ai do ta kontrollonte përsëri brenda dy ditësh. Të nesërmen nëna tha se të gjitha simptomat ishin edhe më të rënda. Ajo kishte parë një artikull në lidhje me Dr. Neveu dhe terapinë e tij të magnezit dhe ishte e bindur që ai të shihte djalin e saj në shtëpi. Doktor Neveu e quajti gjendjen e fëmijës një “poliomielit që po përparon me shpejtësi”, dhe ai i dha fëmijës dozën e parë prej 125 cc të tretësirës së klorurit të magnezit (20 gram në një litër ujë), që të përsëritet çdo gjashtë orë. Temperatura ishte akoma 39.6 gradë C në atë kohë. Të nesërmen në mëngjes koka, qafa dhe dhimbja e shpinës ishin zbehur. Temperatura e mëngjesit ishte 37.1 gradë C dhe temperatura në mbrëmje ishte 37.8 gradë C. Fëmija filloi të angazhohej në aktivitete normale. Të nesërmen u morën vetëm dy doza të magnezit, dhe shqetësimi i lehtë i kokës u kthye me një temperaturë të kthyer deri në 38.2 gradë C. Tre doza u morën të nesërmen, dhe pas kësaj, magnezi u ndërpre me temperaturën e mëngjesit 37.2 gradë C dhe temperatura e mbrëmjes prej 37 gradë C. ishte arritur një shërim i plotë.

Rastet e tjera

Djali 9-vjeçar me paralizë të këmbës së djathtë. I kuruar plotësisht nga Dr. Neveu me një javë terapi të magnezit.

Vajza 13-vjeçare me ngurtësi në shpinë dhe dridhje nervore të gjymtyrëve të poshtme. Terapia e magnezit rezultoi në një klinikë të shpejtë përmirësimi. Prindërit ndërprenë magnezin dhe doktor Neveu më vonë e rifilloi atë, por fëmija përfundoi me një paralizë të muskujve ekstensor të këmbës së saj të majtë, për shkak të ndërprerjes së trajtimit.

Një grua 20-vjeçare me një dhimbje koke të vazhdueshme që përparonte në të vjella dhe një qafë dhe shpinë të forte të ngurtësuar. Mjeku i familjes dyshoi për poliomielit. Dhimbja u bë aq e rëndë sa pacienti kërcënoi të bënte vetëvrasje. Pas dozës së parë të magnezit të dhënë nga doktor Neveu, gruaja kishte lehtësim të mjaftueshëm të dhimbjeve sa për ta lejuar atë të flejë. Një kurë e plotë u realizua me 12 ditë terapi të magnezit.

Një vajzë 3-vjeçare që ishte shtruar në spital për poliomielit, ishte dërguar në shtëpi me paralizë në të dy këmbët. Terapia e magnezit filloi plot 25 ditë pasi u prej nga poliomieliti. Pas dy javësh trajtimi, një lëvizje e madhe e këmbëve ishte kthyer.

Një fermer mashkull 20-vjeçar që tashmë ishte i paralizuar në të dy këmbët dhe krahun e djathtë, filloi  Magnezin 32 ditë pas sulmit fillestar të poliomielitit. Ai u përgjigj mirë dhe pati mundësi të shëtiste me paterica pas katër muajsh trajtimi. Dy vjet më vonë, ai mund të shëtiste me ndihmën e një shkopi.

Gruaja 19-vjeçare që e pa për herë të parë Dr. Neveu katër muaj pas sulmit fillestar të poliomielitit. Këmba e saj e majtë jo vetëm që ishte e paralizuar, por gjithashtu kishte filluar të atrofizohej. Ajo u trajtua për 15 ditë me magnez dhe tregoi përmirësim të dukshëm të këmbës. Ajo përfundimisht ishte në gjendje të hipte në biçikletë dhe të shëtiste me një çalim.

Një vajzë 2-vjeçare që mori trajtim të magnezit 17 ditë pas sulmit fillestar të poliomielitit. Kur u pa për herë të parë, ajo nuk ishte në gjendje të qëndronte në këmbë dhe nuk mund të lëvizte krahun e saj të djathtë. Ndërsa këmbët e saj rifituan funksionin plotësisht normal, shpatulla e saj e djathtë mbeti e paralizuar.

Një vajzë 4-vjeçare me paralizë të krahut të djathtë dhe të këmbës së djathtë që mori trajtim të magnezit 10 ditë pas sulmit fillestar të poliomielitit, përfundimisht pati një kthim dramatik të funksionit të krahut dhe këmbëve, por me vetëm afërsisht 60% të forcës normale.

Një djalë 2 vjec e gjysmë filloi terapinë e magnezit 10 ditë pas diagnostikimit. Paraliza abdominale u përmirësua ndjeshëm pas dy ditësh, dhe një shërim i plotë u pa pas 21 muajve e gjysme.

Një foshnjë mashkull 20-muajsh me poliomielit të diagnostikuar nga palca kurrizore, 12 ditë pas fillimit të sindromës klinike. Këmba e tij e majtë ishte plotësisht e paralizuar, por ai iu përgjigj mirë magnezit dhe ishte gati normal pas pesë muajsh, por kërkonte mbështetjen e këpucëve ortopedike.

Një vajzë 12-vjeçare që pa Dr. Neveu menjëherë pas fillimit të dhimbjes së fytit dhe qafës së ngurtësuar filloi magnezin, por ngurtësia u rrit dhe zbriti fillimisht në shpinë. Sidoqoftë, me vazhdimin e magnezit, ngurtësia ishte zgjidhur deri në mëngjes. Dhimbja e fytit ishte zhdukur të nesërmen në mëngjes.

Në këtë kohë nuk është e qartë nëse të gjitha format e magnezit do të kishin të njëjtin nivel të ndikimit klinik në poliomielit, si kloruri i magnezit. Ekzistojnë disa prova që kloruri luan një rol kritik së bashku me magnezin në zgjidhjen e shpejtë të infeksionit akut. Kjo mund të sqarohet lehtësisht nga studime të drejtpërdrejta klinike. Sidoqoftë, kjo qasje jashtëzakonisht e thjeshtë e klorurit të magnezit në ujë ndaj poliomielitit do të tregonte një përgjigje pozitive, në mënyrë të ngjashme në shumë ose në të gjitha vuajtjet akute virale (siç është parë tashmë me vitaminën C si monoterapi). Kjo mund të bëjë që një terapi tepër e fuqishme dhe e lirë të jetë e disponueshme në të gjithë botën. Vitamina C është e mrekullueshme, por madje është e shtrenjtë në krahasim me klorurin e magnezit.

(Dr, Thomas E. Levy është i çertifikuar në mjekësinë e brendshme dhe kardiologji).

administrator

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *