Një lajm i mirë: COVID-19 shkatërrohet nga dezinfektantët, më lehtë se shumë viruse të tjera

Një lajm i mirë: COVID-19 shkatërrohet nga dezinfektantët, më lehtë se shumë viruse të tjera

Çfare mund te bejme me ujin e oksigjenuar apo oksigjenene si i themi shkurt?

1. Gargare te gojes me nje perzierje 30% oksigjene dhe 70% uje i pijshem, ose 50 me 50. Per 1 minute per te vrare viruse dhe baktere te gojes. Pas 1 minute e peshtyjme ne lavaman
2. Dezinfektim te duarve para se te prekim ushqimet ne market ose fruta-perime
3. Dezinfektim te duarve pasi kemi prekur butonat dhe doreza e ashensorit, te citofonise, dorezen e deres dhe te portes se pallatit, dorezen e dyqanit, butonat e bankomateve. Sa here u japim doren dorezave, eshte njesoj sikur u kemi dhene doren njerezve te tjere.
4. Dezinfektim te gjithe ketyre dorezave dhe butonave qe thame me siper si dhe te monedhave, celesave, telefonave dhe cdo gjeje qe xhiron shume ne duar. Kujdes, jo kartmonedhat sepse prishen.
5. Dezinfektim te pjeses rreth buzeve dhe rreth hundes, te perzier me uje, per te vrare ndonje virus qe ka qendruar ‘per qejf’ aty.
Kujdes! Nuk pihet, as nuk lahen syte me te. Kujdes syte!
Pyetja eshte: Po a e vret uji i oksigjenuar koronavirusin e ri?
Pergjigja eshte: Me shume gjasa.
Sipas udhëzimeve të përkohshme të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për biosigurinë laboratorike, procedurat e dezinfektimit për COVID-19 duhet të përfshijnë “Dezinfektues të përshtatshëm me veprimtari të provuar kundër viruseve të pushtuese … (psh. (zbardhuesi), alkooli, peroksidi i hidrogjenit *oksigjeneja, përbërjet     dhe komponimet fenolike.
  Ne faqen zyrtare te EPA, koha e veprimit te H2O2 (ujit te oksigjenuar) tregohet 1 deri 10 minuta, bile edhe gjysme minuti (0.5) varesisht nga produkti qe permban nje kod, numer rregjistrimi ne EPA. Listat e dezinfektateve paraqesin anash tyre edhe llojet e viruseve ku jane testuar te suksesshem. Dhe nisur nga ky efikasitet, United States Environmental Protection Agency ne daten 3 mars 2020 i ka miratuar keto edhe per “përdorim kundër SARS-CoV-2, koronavirusi i ri që shkakton sëmundjen COVID-19”.

Përhapja e sëmundjes së koronavirus COVID-19 ka nxitur një rritje të shitjeve të produkteve të pastrimit dhe dezinfektimit. Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon pastrim të rregullt të sipërfaqeve të prekura shpesh, së bashku me larjen e plotë të duarve – të dyja praktikat standarde për të ndihmuar në ngadalësimin e përhapjes së viruseve dhe baktereve. Por konsumatorët do të zhgënjehen, nëse kërkojnë një produkt që premton posaçërisht për të vrarë SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19.
Ka prova të mira se koronavirusi i ri është një nga llojet viruseve më të lehtë të për t’u vrarë. Shkencëtarët ende po përcaktojnë natyrën e tij të saktë dhe rolin e transmetimit sipërfaqësor në përhapjen e tij. Ndërsa studiuesit nxitojnë të kuptojnë patogjenin e ri, EPA e SHBA-së po punon për të siguruar publikun me informacione rreth dezinfektuesve që mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përhapjes së pandemisë.

Të kuptuarit saktësisht se si një virus i ri përhapet dhe vazhdon në mjedis, kërkon kohë, burime dhe kampione të viruseve për hulumtime. Mungesa e të dhënave krijon sfida si për njerëzit që kërkojnë këshilla se si të shmangin këtë sëmundje të re, ashtu edhe ekspertët dhe organizatat që ofrojnë atë këshilla.
“Të gjithë shprehen me kujdes dhe rezerva, se ne nuk dimë me të vërtetë, sepse nuk kemi ende të dhëna të mjaftueshme,” thotë Charles Gerba, mikrobiolog në Universitetin e Arizonës, që studion se si viruset përhapen në mjedise të mbyllura.

Më 3 mars, EPA lëshoi një listë të produkteve antimikrobike për përdorim kundër SARS-CoV-2, nën një program patogjenësh viral të shfaqur të zhvilluar për këtë lloj skenari. Sipas programit, i cili u prezantua në vitin 2016 dhe u aktivizua për herë të parë në janar, prodhuesit e dezinfektuesve mund të kërkojnë miratimin për të pretenduar se një produkt pritet të vrasë një virus të veçantë bazuar në aftësinë e tij për të vrasin viruse të ngjashme. Pasi të jetë identifikuar një shpërthim dhe identiteti i virusit konfirmohet nga CDC, produktet e aprovuara lejohen përkohësisht të shpërndajnë informacion në lidhje me përdorimin e produktit për patogjenin që shfaqet. Pretendimi shfaqet në një format standard siç është: çEmri i produktit] ka demonstruar efikasitet kundër viruseve të ngjashme me SARS-CoV-2 në sipërfaqe të forta, jo poroze.

Sipas EPA, këto deklarata kanë për qëllim “të informojnë publikun në lidhje me dobinë e këtyre produkteve kundër patogjenit në zhvillim në mënyrën më të shpejtë”. Programi anashkalon procesin e gjatë të shqyrtimit, që zakonisht kërkohet për verifikimin e pretendimeve të efikasitetit dezinfektues, i cili kërkon krijimin e një protokolli të standardizuar testimi. Në këtë kohë, një zëdhënës i EPA thotë, asnjë kompani nuk i ka dërguar agjencisë ndonjë të dhënë efikasiteti për koronavirusin e ri ose ndonjë zëvendësues.

Shpejtësia është thelbësore, sepse sipërfaqe të tilla si pajisjet elektronike mund të transmetojnë sëmundje virale dhe bakteriale. Sipas CDC, SARS-CoV-2 besohet se përhapet kryesisht person-në-person përmes pikave të frymëmarrjes në ajër. Por mund të jetë e mundur që virusi të përhapet edhe në sipërfaqe. Shkencëtarët e dinë që viruse të ngjashme të frymëmarrjes shpërndahen në ajër duke u kollitur, marrë frymë ose duke folur, ku ata mund të zgjasin në një gjendje aktive për disa ditë, të mbrojtur në një mbulesë komode të mukusit. Megjithëse shkencëtarët nuk janë ende të sigurt se sa kohë koronavirusi i ri mbetet aktiv në një sipërfaqe, një studim i bërë në një spital zbuloi se koronaviruse të ngjashme mund të vazhdojnë në sipërfaqe të forta si qelqi, metali, apo plastika deri në 9 ditë (Journal of Hospital Infection 2020, DOI: 10.1016 / j.jhin.2020.01.022). Një studim tjetër, i publikuar kohët e fundit në medRxiv zbuloi se SARS-CoV-2 mbetet i qëndrueshëm në plastikë dhe çelik inox për 2-3 ditë. (MedRxiv 2020, DOI: 10.1101 / 2020.03.09.20033217). Autorët gjithashtu publikuan të dhënat e tyre në një korrespodencë në New England Journal of Medicine (2020, DOI: 10.1056 / NEJMc2004973).

Gjatë asaj kohe virusi potencialisht mund të përhapet tek kushdo që prek sipërfaqen dhe në çfarëdo që prekni tjetër. ‘Njerëzit kanë tendencë të nënvlerësojnë se sa shpejt mund të përhapet një virus nëpër një ndërtesë dhe më tej përmes sipërfaqeve të prekura’, thotë Gerba. Gerba vëren se përparimet teknologjike si avionët e mëdhenj, stadiumet masive të sporteve dhe përhapja e kioskave të vetë-shërbimit kanë bërë më të lehtë që sëmundjet të përhapen me shpejtësi. Pajisjet celulare si telefonat inteligjentë mund të marrin mikrobet nga duart e kontaminuara dhe pastaj t’i shkarkojnë ato mikrobe më vonë për t’u përhapur në një vend të ri.

Viruset e mbështjellura si SARS-CoV-2 të cilat mbështeten në një shtresë mbrojtëse lipidike – janë lloji më i lehtë për t’u çaktivizuar. Në kontrast me shumë viruse gastrointestinale si norovirus të cilët kanë një proteinë të fortë të quajtur kapsid, viruset me këtë mbështjellës yndyror janë relativisht të prekshëm, pra vriten me lehtë. Shtresa e këtij virusi është një lloj mbrojtëse e dobët, “thotë virologja Seema Lakdawala nga Universiteti i Pittsburgh.
Ka disa mënyra për të shpërthyer këtë shtresë ‘kurore’ virale.

Produktet me bazë alkooli shpërbëjnë lipidet mbrojtëse. Dezinfektuesit e amonit, të përdorura zakonisht në industrinë e kujdesit shëndetësor dhe të shërbimit të ushqimit, dëmtojnë strukturat lipidike, duke prishur patogjenin. Zbardhuesit dhe oksidues të tjerë të fuqishëm shkatërrojnë me shpejtësi përbërësit thelbësorë të një virusi.
Lista e dezinfektuesve të EPA të supozuar efektiv kundër SARS-CoV-2 përmban disa dhjetëra produkte antimikrobikë, përfshirë spraje të gatshëm. Secili është treguar se është efektiv kundër të paktën një virusi, të cilët konsiderohen më të vështirë për t’u vrarë sesa varietetet me mbështjellëse lipidike si koronaviruset. Dhe kjo listë ka të ngjarë të rritet. Më 9 mars, EPA njoftoi se po përshpejtonte kërkesat në zhvillim, të lidhura me patogjenin COVID-19, që plotësonin disa kërkesa.

EPA kufizon prodhuesit e dezinfektuesve që të publikojnë një pretendim të tillë jashtë etiketave, si faqet e internetit, linjat e ndihmës së ndërmarrjes dhe mediat sociale. Duke iu përgjigjur komenteve publike për një draft të hershëm të programit, agjensia sqaroi se kjo masë lejon që pretendimet të hiqen shpejt nëse është e nevojshme. Prodhuesit e produkteve mund të përfshijnë pretendimet në literaturën teknike të shpërndarë në institucionet e kujdesit shëndetësor, ku pritet që marrësit e tij të kenë sfondin për të vendosur pretendime të tilla në kontekst.

Kompania Clorox, e cila ka disa produkte në listën EPA, emërton tre në faqen e saj të faqes së pastrimit të koronavirusit së bashku me fjalinë e mëposhtme: “Sipas Politikës së Patogjenit në zhvillim të EPA, këto produkte mund të përdoren kundër SARS-CoV-2 kur përdoren siç drejtohen. ” Gjigandi i produkteve të pastrimit ka ndarë informacione rreth efikasitetit të këtyre produkteve që nga fundi i janarit, kur EPA aktivizoi programin e saj, sipas një përfaqësuesi të Clorox. Praktika standarde e kompanisë është të kërkojë para-aprovim për programin gjatë regjistrimit të produkteve të reja.

Sigurisht, që produktet të jenë efektive, ato duhet të përdoren sipas udhëzimeve. Koha e rekomanduar e kontaktit për dezinfektuesit e zakonshëm varion nga 30 s në 10 min. Fshirja e tyre shumë shpejt mund të pastrojë sipërfaqen pa e dezinfektuar atë, thotë Brian Sansoni nga Instituti Amerikan i Pastrimit, një grup tregtar për industrinë e produkteve të pastrimit.
“Produktet dezinfektues – janë formuluar të ndryshme,” thotë Sansoni. Produkte të ndryshme kërkojnë sasi të ndryshme kohe për të vrarë në mënyrë efektive një mikrob ose virus të veçantë.
Pastrimi i pajisjeve elektronike si smartphone mund të jetë veçanërisht sfidues, me shqetësime në lidhje me dëmtimin e komponentëve dhe veshjeve të ndjeshme.
“Mos përdorni zbardhues!”. Apple drejton në udhëzimet e lëshuara së fundmi për pastrimin e produkteve të saj. Ndërmarrja e teknologjisë thotë se është e sigurt të fshini butësisht tastierat dhe ekranin me 70% .
Këto të dhëna u azhurnuan në 18 Mars 2020, duke përfshirë një lidhje me një korrespodencë në ‘New England Journal of Medicine’, ku raportohen të dhëna se sa kohë koronavirusi i ri mbijeton në sipërfaqe të ndryshme.

editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *