Si të ndaloni së prekuri fytyrën tuaj, për të minimizuar përhapjen e koronavirusit dhe mikrobeve të tjera

Si të ndaloni së prekuri fytyrën tuaj, për të minimizuar përhapjen e koronavirusit dhe mikrobeve të tjera

19 Mars 2020
Autorët
Stephen D. Benning
Asistent Profesor i Psikologjisë, Universiteti Nevada, Las Vegas
Brian Labus
Asistent Profesor i Epidemiologjisë dhe Biostatikës, Universiteti Nevada, Las Vegas
Kimberly A. Barchard
Profesor i Psikologjisë Sasiore, Universiteti Nevada, Las Vegas

Zyrtarët e shëndetit publik vazhdimisht promovojnë larjen e duarve si një mënyrë që njerëzit të mbrohen nga koronavirusi COVID-19. Sidoqoftë, ky virus mund të jetojë në metal dhe plastikë për ditë të tëra, kështu që thjesht rregullimi i syzeve tuaja me duar të palara mund të jetë e mjaftueshme për të infektuar veten. Kështu, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Organizata Botërore të Shëndetësisë u kanë thënë njerëzve që të ndalen së prekuri fytyrat e tyre.

Ne jemi ekspertë në shkencën psikologjike dhe shëndetin publik. Brian Labus është një ekspert i sëmundjeve ngjitëse i cili di se çfarë duhet të bëjnë njerëzit për të mos u infektuar. Stephen Benning është një psikolog klinik që ndihmon klientët të ndryshojnë zakonet e tyre dhe të menaxhojnë stresin në mënyra të shëndetshme. Kimberly Barchard është një ekspert në metodat e kërkimit, i cili ka dashur të dijë se çfarë thotë hulumtimi për të prekur fytyrën. Së bashku, ne kemi përdorur ekspertizën tonë klinike dhe literaturën e kërkimit për të identifikuar praktikat më të mira për të zvogëluar prekjen e fytyrës dhe uljen e shanseve të njerëzve për të kapur COVID-19.

Njerëzit prekin shpesh fytyrat e tyre. Ata fshijnë sytë, gërvishtin hundët, kafshojnë thonjtë e tyre dhe rrotullojnë mustaqet e tyre. Njerëzit i prekin më shumë fytyrat kur janë në ankth, në siklet ose në stres, por edhe kur nuk ndiejnë asgjë. Studimet tregojnë se studentët, punonjësit e zyrës, personeli mjekësor dhe njerëzit në trena prekin fytyrat e tyre mes 9 dhe 23 herë në orë, mesatarisht.

NDRYSHONI SJELLJET E ZAKONSHME
Trajnimi i kthimit të zakoneve është një teknikë e modifikimit të sjelljes që ndihmon njerëzit të ndalojnë një sërë sjelljesh në dukje automatike, siç janë tiket nervore, kafshimi i thonjve dhe belbëzimi. Trajnon njerëzit të vërejnë sikletin që nxisin zakonet e tyre, të zgjedhin një sjellje tjetër për ta përdorur, deri sa të kalojë sikleti.

Ju mund të keni ndryshuar tashmë disa nga zakonet tuaja të tjera – për shembull, duke u kollitur në bërryl në vend të duarve tuaja, ose duke përshëndetur të tjerët me një valëvitje dore, në vend të një shtrëngimi duarsh. Por ndryshe nga kollitja dhe shtrëngimi i duarve, njerëzit shpesh prekin fytyrat e tyre pa qenë të vetëdijshëm për këtë. Kështu që hapi i parë në zvogëlimin e prekjes së fytyrës është duke u bërë i vetëdijshëm për të.

KRIJONI PËRGJIGJE TË REJA
Tani që jeni të vetëdijshëm për sjelljen që dëshironi të ndryshoni, ju mund ta zëvendësoni atë me një përgjigje konkurruese që kundërshton lëvizjet e muskujve të nevojshëm për të prekur fytyrën tuaj. Kur ndjeni nevojën për të prekur fytyrën, mund të shtrëngoni grushtat, të uleni në duar, të shtypni pëllëmbët në majë të kofshëve ose të shtrini krahët drejt e poshtë në anët tuaja. Kjo përgjigje konkurruese duhet të jetë e paqartë dhe të përdor një pozicion që mund të mbahet të paktën për një minutë. Përdorni përgjigjen konkurruese për aq kohë sa kërkesa për të prekur fytyrën tuaj vazhdon.

Disa burime rekomandojnë manipulimin e objekteve, në të cilat ju zini duart me diçka tjetër. Ju mund të fërkoni majat e gishtave, të shtypni një buton stilolapsi ose të shtrydhni një top anti-stres. (Ka disa lodra bebesh shumë efikase për të zënë duart dhe për të ulur stresin). Aktiviteti nuk duhet të përfshijë prekjen e ndonjë pjese të kokës suaj. Për zakonet e vështira për t’u thyer, manipulimi i objekteve nuk është aq i efektshëm sa përgjigjet konkurruese, ndoshta sepse njerëzit kanë tendencë të luajnë me objekte kur janë të mërzitur, por prekin fytyrat dhe flokët e tyre kur shqetësohen.

MËSONI MË SHUMË RRETH THYERJES SË CIKLIT TË KRUAJTJES

Menaxhoni shkaktarët tuaj
Ndryshimi i mjedisit tuaj mund të zvogëlojë kërkesat tuaja për të prekur fytyrën tuaj dhe nevojën tuaj për të përdorur përgjigje alternative. Përdorni ditarin tuaj për të kuptuar se cilat situata ose emocione shoqërohen me prekjen e fytyrës suaj. Për shembull:

  • • Nëse syzet tuaja ju rrëshqasin nga hunda, mund të përdorni grepa veshi ose lidhëse për ta parandaluar rrëshqitjen.
  • • Nëse kafshoni thonjtë tuaj, vishni doreza ose fashë gishtash, kështu që kafshimi i thonjve është i pamundur.
  • • Nëse alergjitë i bëjnë sytë ose lëkurën tuaj të kruhet ose bëjnë që hunda të rrjedhë, mund të kufizoni ekspozimin tuaj ndaj alergeneve ose të merrni antihistamina.
  • • Nëse ushqimi ngec midis dhëmbëve, mund të lani dhëmbët pas çdo vakti.
  • • Nëse flokët tuaj prekin sytë dhe gojën, mund të përdorni një lidhëse ose shall për t’i mbajtur flokët mbrapa.

Shumica e njerëzve nuk mund t’i eliminojnë plotësisht zakonet e padëshiruara, por ato mund t’i zvogëlojnë ato. Në përputhje me parimet e zvogëlimit të dëmit, thjesht zvogëlimi i prekjes së fytyrës zvogëlon mundësitë që viruset të hyjnë në sistemin tuaj.

Ndonjëherë ju duhet të prekni fytyrën tuaj: të lani dhëmbët, të vendosni lentet e kontaktit, të fshini ushqimin nga buzët, të rruheni. Mos harroni të lani duart së pari.
Mënyra të tjera për të reduktuar përhapjen e sëmundjeve infektive përfshijnë praktikimin e ndarjes sociale, larjen e duarve plotësisht me sapun dhe ujë ose sanitarizuesin e duarve dhe dezinfektimin rregullisht të sipërfaqeve me prekje të lartë. Kur duart tuaja prekin sipërfaqet e ndotura, sugjerimet e mësipërme mund t’ju ndihmojnë të mos prekni fytyrën, përpara se t’i lani duart përsëri.

editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *