Plani Shangai për trajtimin spitalor të koronës me medikamente, bimë dhe Vitaminë C

Plani Shangai për trajtimin spitalor të koronës me medikamente, bimë dhe Vitaminë C

Ne foto: Kamionet duke shkarkuar 50 tonë Vitaminë C nga uzina DSM Jiangshan, në Provincën e Hubei, kryeqyteti i krahinës Wuhan. Teksti i banderolës mbi kamion lexon: “Në luftën kundër N-CoV, njerëzit e DSM Jiangshan dhe Wuhan janë zemër për zemër”. Kjo sasi vitamine C pluhur u shpërnda falas në banorët me qëllim parandalimin e infektimit dhe trajtimin.

Pergatiti Denisa Kona

Sëmundja e Koronavirusit 2019 (COVID-19) u raportua për herë të parë në Ëuhan, Provinca Hubei më 31 dhjetor 2019. Si një sëmundje infektive e frymëmarrjes, COVID-19 është përfshirë në kategorinë B të sëmundje infektive siç përcaktohet në Ligjin e Republikës Popullore të Kinës, “Për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve infektive” dhe menaxhohet si një sëmundje infektive e kategorisë A.

Me thellimin e të kuptuarit të sëmundjes, të gjitha pjesët e vendit kanë grumbulluar përvojë të caktuar në parandalimin dhe kontrollin e COVID-19. Grupi i Ekspertëve të Trajtimit Klinik të Sëmundjes së Koronavirusit të ri Shanghai ndjek planin e ri kombëtar të diagnozës dhe trajtimit të pneumonisë koronavirus, dhe mbledh përvojën e trajtimit të homologëve vendas dhe të huaj, për të përmirësuar nivelin e suksesit të trajtimit klinik dhe për të zvogëluar vdekshmërinë e pacientëve, përqindjen e pacientëve që janë rëndë si dhe të përmirësojë prognozën e tyre klinike. Mbi bazën e optimizimit të vazhdueshëm dhe rafinimit të planit të trajtimit, është formuar një konsensus ekspertësh për diagnostikimin dhe trajtimin klinik përkatës.

 Etiologjia dhe epidemiologjia

Koronavirusi i ri 2019 (2019-nCoV) është një koronavirus që i përket gjinisë β. Më 11 shkurt 2020, Komiteti Ndërkombëtar për Taksonominë e Viruseve (ICTV) emëroi virusin sindromi akut i frymëmarrjes së rëndë koronavirus 2 (SARS-CoV-2). Pacientët me COVID-19 dhe ata me infeksione asimptomatike mund të transmetojnë 2019-nCoV. Transmetimi përmes pikave të traktit respirator është rruga kryesore e transmetimit dhe gjithashtu mund të transmetohet përmes kontaktit. Në hapësirat e mbyllura ekziston edhe rreziku i transmetimit aerosol. 2019-nCoV mund të zbulohet në jashtëqitje, urinë dhe gjak. Disa pacientë mund të kenë ende një provë pozitive të acidit nukleik patogjen në fekale, pasi prova e acidit nukleik të këtij virusi në mostrën e frymëmarrjes është negative. Fëmijët dhe foshnjat gjithashtu kanë sëmundje, por gjendja është e butë.

 Karakteristikat klinike dhe diagnoza

Periudha e inkubacionit është 1-14 ditë, kryesisht 3-7 ditë, me një mesatare prej 6.4 ditësh. Manifestimet kryesore janë ethe, lodhje dhe kollë e thatë. Mund të shoqërohet me simptoma të tilla si hunda që rrjedh, dhimbje të fytit, shtrëngim i gjoksit, të vjella dhe diarre. Disa pacientë kanë simptoma të buta dhe disa nuk kanë simptoma ose pneumoni.

Të moshuarit dhe ata me sëmundje themelore si diabeti, hipertensioni, sëmundja koronare arterosklerotike e zemrës dhe mbipesha ekstreme janë të prirura për të zhvilluar sëmundje të rënda pas infeksionit. Disa pacientë kanë simptoma të tilla si dispne 1 javë pas shfaqjes së simptomave. Në raste të rënda, ata mund të përparojnë në sindromën akute të shqetësimit të frymëmarrjes (ARDS) dhe mosfunksionim të organeve të shumta. Koha për të përparuar në sëmundje të rëndë është rreth 8.5 ditë. Vlen të përmendet se në pacientët e sëmurë rëndë nga koronavirusi i ri dhe me sëmundje kritike, sëmundja mund të jetë me temperaturë mesatare deri normalisht të ulët, apo edhe pa ethe të dukshme. Shumica e pacientëve kanë një prognozë të mirë dhe vdekjet janë më të zakonshme tek të moshuarit dhe ata me sëmundje themelore kronike.

Ekzaminimi i hershëm i CT tregoi copëza të shumta të vogla hijesh. Pas disa ditësh, lezionet u rritën dhe shtrirja u zgjerua, inflamacion bronkial shpesh ndodh por shpërthimet pleurale ishin të rralla. Disa pacientë përparuan me shpejtësi, dhe ndryshimet e imazhit arritën kulmin në ditët 7 deri në 10 të rrjedhës së sëmundjes. Performanca tipike e “mushkërive të bardha” është e rrallë. Pas hyrjes në periudhën e rimëkëmbjes, lezionet u zvogëluan, disa fije fibroze që u shfaqën tek disa pacientë, u përthithën, u zhdukën plotësisht.

Në fazën e hershme të sëmundjes, numri i përgjithshëm i qelizave të bardha të gjakut në gjakun periferik ishte normal ose u zvogëlua, dhe numri i limfociteve u zvogëlua. Në disa pacientë, funksioni jonormal i mëlçisë mund të ndodhë. Po ashtu dhe nivelet e laktat dehidrogjenazës, miozimës dhe mioglobinës u rritën; nivelet e troponinës u rritën. Shumica e pacientëve kanë të larta nivelet e Proteinës C Reaktive dhe ESR dhe nivele normale të prokalcitoninës. Në raste të rënda, niveli i D-dimer është rritur, treguesit e tjerë të koagulimit të gjakut janë jonormal, niveli i acidit laktik është rritur, limfocitet e gjakut periferik dhe limfocitet CD4 + T zvogëlohen në mënyrë progresive. Kanë ndodhur çrregullime të elektroliteve dhe çekuilibrime acid-bazë, etj. Në fazën progresive të sëmundjes, mund të ketë nivele të rritura të citokineve inflamatore (të tilla si IL-6, IL-8, etj.).

KRITERET DIAGNOSTIKUESE

Rastet e dyshuara:

Përcaktohen duke kombinuar analizën e mëposhtme gjithëpërfshirëse të historisë epidemiologjike dhe manifestimeve klinike.  Cdo histori epidemiologjike e shoqëruar me ndonjë nga manifestimet klinike si dhe rasti kur nuk ka histori të qartë epidemiologjike, por ka tre nga manifestimet klinike, diagnostikohen si raste të dyshimta.

Historia Epidemiologjike:

Duhet të diagnostikohen si të dyshimtë, personat që kanë një histori udhëtimi ose histori vendbanimi në qytetin Ëuhan dhe zonat përreth ose grupe të tjera me raporte rastesh brenda 14 ditësh para fillimit të sëmundjes; Ata që kanë histori kontakti me infeksionin 2019-nCoV (testi i acidit nukleik pozitiv) brenda 14 ditëve nga fillimi; Ata që kanë kontaktuar pacientë me ethe ose simptoma të frymëmarrjes nga qyteti Ëuhan dhe zonat përreth, ose nga komunitetet, me raporte rastesh brenda 14 ditëve para fillimit të sëmundjes.

Manifestimet klinike:

Ethe dhe (ose) simptoma të frymëmarrjes; me veçoritë e mësipërme të imazheve të pneumonisë së koronavirusit; numri i qelizave të bardha të gjakut në fazën e hershme të sëmundjes është normal ose i ulur dhe numri i limfociteve i ulur.

Diagnostifikimi diferencial:

Dallohet kryesisht nga virusi i gripit, virusi parainfluenza, adenovirusi, virusi sinkytial respirator, rinovirusi, metapneumovirusi njerëzor, sindromi i rëndë i sindromës akute të frymëmarrjes (SARS) koronavirusi dhe pneumoni të tjera të njohura virale- Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumonia dhe pneumonia bakteriale. Për më tepër, duhet të dallohet nga sëmundjet jo- infektive siç janë lezionet pulmonare intersticiale dhe pneumonia e shkaktuar nga sëmundjet e indit lidhës si vaskuliti dhe dermatomyositi.

Klasifikimi klinik:

 1. Rastet e lehta: Simptoma klinike të buta, asnjë manifestim pneumonie në ekzaminimin e imazhit.
 2. Rastet e zakonshme: Ka ethe, ka simptoma në traktin respirator dhe simptoma të tjera. Pneumonia mund të shihet në ekzaminimin e imazhit.

Paralajmërimi i hershëm për seriozitetin e pacientëve të zakonshëm duhet të forcohet kur paraqiten këto situata: Kur kemi të moshuar (mosha> 65 vjeç) me sëmundje themelore, kur kemi raste që paraqitet numri i limfociteve CD4 + T <250 / μL, kur nivelet e IL-6 të gjakut rriten ndjeshëm; kur per 2 deri në 3 ditë imazheria e mushkërive zbulon lezione. Kur ndodh progres i konsiderueshëm> 50%, kur laktatdehidrogjenaza (LDH) shkon mbi 2 herë kufiri i sipërm i normales, kur laktati në gjak shkon ≥3 mmol/ L. Këto si dhe Alkaloza metabolike janë tregues të hershëm të paralajmërimit të sëmundjes së rëndë.

 1. Rastet e rënda: Plotëson cilindo nga sa vijon.

① gulçim, ≥30 frymëmarrje/ min; ngopja e gjakut arterial me oksigjen (SaO2) ≤93% në gjendje pushimi; presioni i pjesshëm arterial i oksigjenit PaO2/ (FiO2) ≤300 mmHg (1 mmHg = 0,133 kPa). Në lartësi të mëdha (lartësi mbi 1 000 m), PaO2 / FiO2 duhet të korrigjohet sipas formulës vijuese: PaO2 / FiO2 × çpresioni atmosferik (mmHg) / 760].

Kur ekzaminimi i imazhit pulmonar tregoi se lezionet përparuan dukshëm brenda 24 deri në 48 orë> 50% u menaxhuan sipas ashpërsisë.

 1. Ashpërsia kritike: Ata që plotësojnë ndonjë nga sa vijon mund të gjykohen si në gjendje kritike. Ndodh dështimi i frymëmarrjes dhe kërkohet ventilim mekanik. Ndodh goditje në tru. Ndodh dështimi i organeve të tjera që kërkojnë monitorim dhe trajtim ICU (kujdes intensiv).

Monitorimi klinik

Monitoroni manifestimet klinike të pacientëve, shenjat jetësore, vëllimin e lëngjeve, funksionin gastrointestinal dhe gjendjen mendore çdo ditë.

Monitorimi dinamik i ngopjes së oksigjenit bëhet në gishtin fundor të të gjithë pacientëve. Për pacientët rëndë dhe me sëmundje të rënda shoqëruese, analiza e gjakut duhet të bëhet në kohë sipas ndryshimit të gjendjes. Po ashtu elektrolitet, CPP, prokalcitonina, LDH, indekset e funksionit të koagulimit, acidi laktik në gjak, etj. Duhet të testohen të paktën një herë në 2 ditë- funksionimi i mëlçisë, funksioni i veshkave , ESR, IL-6, IL-8, limfocitet të paktën një herë në 3 ditë; ekzaminim i imazhit të gjoksit, zakonisht çdo 2 ditë. Për pacientët me ARDS, rekomandohet të kryhen ekzaminime rutinore me ultratinguj të zemrës dhe mushkërive për të vëzhguar parametrat ekstravaskularë të ujit në zemër dhe dhe në mushkëri. Për monitorimin e pacientëve me oksigjenimin e membranës ekstrakorporale (ECMO), referojuni kapitullit të zbatimit të ECMO.

 

PLANI I TRAJTIMIT

Vitamina C përdoret 50 deri 100 mg/kg në ditë, në mënyrë intravenoze dhe koha e përdorimit të vazhdueshëm synon përmirësimin e ndjeshëm të indeksit të oksigjenimit. Nëse lezioni i mushkërive përparon, rekomandohet të përdorni një dozë të madhe të inhibitorit të proteinës me spektër të gjerë, ulinastatin, 600 deri në 1 milion njësi/ d, derisa të përmirësohet ekzaminimi i imazhit të mushkërive. Sapo të ndodhë një “stuhi e citokinës”, rekomandohet të përdorni hemofiltrimin venoz-venoz të shkurtër intermitent (ISVVH).

 Trajtimi antiviral

Mund të provoni sulfat hidroksiklorokuinen ose fosfatklorokuin, Abidor oral, thithje me nebulizer të interferonit, preferohet interferoni κ ose interferoni α i rekomanduar nga programi kombëtar. Nuk rekomandohet të përdorni 3 ose më shumë ilaçe antivirale në të njëjtën kohë. Ilaçi antiviral duhet të ndalet, kur acidi nukleik viral të kthehet në negativ. Efektiviteti i të gjithë ilaçeve antivirale ende duhet të vlerësohet nga studime të mëtejshme klinike.

Për pacientët me acide nukleike virale të rënda dhe kritike, plazma e periudhës së rikuperimit mund të provohet. Për funksionimin e detajuar dhe menaxhimin e reaksioneve anësore, ju lutemi referojuni “Programit të Trajtimit Klinik për periudhën e rikuperimit të pacientëve të pneumonisë së koronavirusit të ri” të shpallur nga Komisioni Kombëtar i Shëndetit (versioni i parë). Infuzioni brenda 14 ditëve nga fillimi mund të ketë një efekt më të mirë. Nëse acidi nukleik viral zbulohet vazhdimisht më vonë, gjatë rrjedhës së sëmundjes, terapia plazmatike mund të përdoret gjithashtu në fazën e rikuperimit të personit të rikuperuar.

Trajtimi i pacientëve me gjendje të lehtë dhe të thjeshtë

Trajtimi mbështetës duhet të forcohet për të siguruar kalori të përshtatshme; t’i kushtoni vëmendje ekuilibrit të ujit dhe elektroliteve dhe të ruani qëndrueshmërinë e mjedisit të brendshëm të organizmit të pacientit; të monitoroni nga afër shenjat jetësore të pacientit dhe ngopjen e oksigjenit në gisht. Jepni masa efektive të terapisë me oksigjen në kohë. Në parim, ilaçet antibakteriale dhe glukokortikoidet nuk përdoren. Është e nevojshme të vëzhgoni nga afër ndryshimet në gjendjen e pacientit. Nëse ka përparim të konsiderueshëm në gjendjen e sëmundjes dhe ekziston rreziku për t’u bërë rëndë, rekomandohet të merrni masa gjithëpërfshirëse për të parandaluar që sëmundja të përparojë në gjendje të rëndë. Mund të përdorni glukokortikoide me afat të shkurtër me dozë të ulët, siç është e përshtatshme.

Rekomandohet të përdorni antikoagulantin heparinë dhe trajtimin me vitaminë C me dozë të lartë. Heparin me peshë të ulët molekulare vazhdon derisa niveli i markerit D-dimer të pacientit të kthehet në normalitet. Kur produkti i degradimit të fibrinogjenit (FDP) është ≥10 µg / mL dhe/ ose D-dimer ≥5 μg / mL, heparina normale përdoret si antikoagulante. Vitamina C përdoret 50 deri 100 mg/kg në ditë, në mënyrë intravenoze dhe koha e përdorimit të vazhdueshëm synon përmirësimin e ndjeshëm të indeksit të oksigjenimit. Nëse lezioni i mushkërive përparon, rekomandohet të përdorni një dozë të madhe të inhibitorit të proteinës me spektër të gjerë, ulinastatin, 600 deri në 1 milion njësi/ d, derisa të përmirësohet ekzaminimi i imazhit të mushkërive. Sapo të ndodhë një “stuhi e citokinës”, rekomandohet të përdorni hemofiltrimin venoz-venoz të shkurtër intermitent (ISVVH).

 

Trajtimi mbështetës i funksioneve të organeve, në pacientë rëndë dhe me sëmundje kritike

 1. Mbrojtja dhe mirëmbajtja e funksionit të qarkullimit të gjakut:

Implementimi i parimit të zëvendësimit të kontrolluar të lëngjeve. Rekomandohet të vlerësoni vëllimin efektiv dhe të filloni terapinë e lëngjeve sa më shpejt të jetë e mundur pas pranimit. Pacientët rëndë mund të zgjedhin rrugë intravenoze ose rrugën transkolonike për ringjalljen e lëngjeve sipas situatës. Lëngu plotësues është mundësisht zgjidhja e laktacionit të Ringer-it. Sa i përket ilaçeve vazoaktive, norepinefrina e kombinuar me dopaminë rekomandohet të ruajë tonin vaskular dhe të rrisë prodhimin kardiak. Për pacientët në gjendje shoku, norepinefrina është zgjedhja e parë. Rekomandohet që doza të vogla të barnave vazoaktive të fillojnë në të njëjtën kohë me rimarrjen e lëngjeve për të mbajtur qarkullimin e qëndrueshëm dhe për të shmangur infuzionin e tepërt të lëngjeve. Rekomandohet përdorimi i ilaçeve që mbrojnë zemrën e pacientëve rëndë dhe me sëmundje kritike, dhe përpiquni të shmangni përdorimin e ilaçeve qetësuese, që kanë një efekt frenues në zemër. Për pacientët me bradikardi sinusiale, izoproterenoli mund të përdoret. Rekomandohet që për pacientët me ritëm të sinusit, rrahjet e zemrës <50 rrahje / min dhe paqëndrueshmëri hemodinamike, të përdoret pompimi intravenoz i izoproterenolit me dozë të ulët ose dopamina për të ruajtur ritmin e zemrës në rreth 80 rrahje/ minutë.

 1. Zvogëlimi i inflamacionit pulmonar intersticial:

Virusi 2019-nCoV shkakton lezione të rënda pulmonare intersticiale që do të shkaktojnë përkeqësim të funksionit të mushkërive. Rekomandohet të përdorni një dozë të madhe të ulinastatinës, frenues i proteinazës me spektër të gjerë.

 1. Mbrojtja e funksionit të veshkave:

Rekomandohet të përdorni terapi të arsyeshme antikoaguluese dhe terapi të përshtatshme të lëngjeve sa më shpejt që të jetë e mundur. Ju lutemi referojuni kapitullit “Parandalimi i stuhisë së citokinës” dhe Mbrojtja dhe Mirëmbajtja e Funksionit Qarkullues.

 1. Mbrojtja e funksionit të zorrëve:

Prebiotikët mund të përdoren për të përmirësuar mikroekologjinë e zorrëve të pacientëve. Përdorni bimën raven të papërpunuar (e familjes Polygonaceae, e ngjashme me pazi ose spinaq me ngjyra- D. Kona), 15 ~ 20 g plus 150 ml ujë të valuar të ngrohtë ose zjeni bimën Dachengqi, jepeni nga goja ose si klizmë.

 1. Mbështetja ushqyese:

Ushqimi gastrointestinal preferohet, përmes ushqyerjes së hundës ose përmes rrugës jejunale (pjesa e dytë e zorrës). Zgjedhja e parë është përgatitja ushqyese me proteina të plota, me një energji prej 25 ~ 35 kcal/ kg në ditë (1 kcal = 4.184 kJ).

 1. Parandalimi i “stuhisë së citokinave”:

Rekomandohet të përdorni vitaminë C me dozë të lartë dhe heparinë të pafraksionuar për antikoagulim. Vitamina C me dozë të madhe injektohet në vena 100-200 mg/kg në ditë. Koha e përdorimit të vazhdueshëm synon përmirësimin e ndjeshëm të indeksit të oksigjenimit. Doza Ulinastatin, duke pasur parasysh 1.6 milion njësi, jepet një herë në çdo 8 orë, nën ventilimin mekanik, kur indeksi i oksigjenimit > 300 mmHg mund të reduktohet në 1 milion njësi/ d. Antikoagulimi mund të merret. Trajtimi mbron qelizat endoteliale dhe zvogëlon lirimin e citokinës. Kur FDP është ≥ 10 µg / mL dhe / ose D-dimer ≥5 μg / mL, heparina (3 ~ 15 IU / kg në orë) përdoret për antikoagulim. Funksioni i koagulimit të pacientit dhe trombocitet duhet të rishikohen pas 4 orë përdorimi të parë të heparinës. Përdoret ISVVH, nga 6 deri në 10 orë në ditë.

 1. Relaksim qetësues i muskujve dhe terapi artificiale e letargjisë:

Pacientët me ventilim mekanik ose që marrin ECMO duhet të qetësohen në bazë të analgjezisë. Për pacientët rëndë në rastin e konfrontimit njeri-makinë gjatë vendosjes së rrugëve artificiale të frymëmarrjes, rekomandohet të përdorni doza të vogla relaksuesve të muskujve në një kurs të shkurtër. Rekomandohet që terapia në letargji të përdoret në pacientët me sëmundje kritike me indeks oksigjenimi <200 mmHg. Terapia artificiale e letargjisë mund të zvogëlojë metabolizmin e trupit dhe konsumin e oksigjenit dhe njëkohësisht të hollojë enët e gjakut në mushkëri për të përmirësuar ndjeshëm oksigjenimin. Rekomandohet të përdorni injeksione të vazhdueshme intravenoze bolus. Presioni i gjakut i pacientit duhet të monitorohet nga afër.

Përdorni opioide dhe dexmedetomidine me kujdes. Për shkak se nivelet e rënda të IL-6 shpesh shkaktojnë dëmtim, opioidet duhet të shmangen. 2019-nCoV ende mund të shtypë funksionin e nyjes sinoatriale dhe ndodh bradikardia e sinusit, kështu që duhet të keni kujdes me ilaçet frenuese qetësuese të zemrës. Në mënyrë që të parandaloni shfaqjen dhe përkeqësimin e infeksionit të mushkërive, përpiquni të shmangni qetësimin e zgjatur të tepërt. Kur kushtet e lejojnë, ilaçi i relaksimit të muskujve të hiqet sa më shpejt që të jetë e mundur. Rekomandohet të monitoroni nga afër thellësinë e qetësimit.

 1. Terapia e oksigjenit dhe mbështetja e frymëmarrjes:

Kateteri nazal ose terapia me maskë oksigjeni, SaO2≤93% nën thithjen e ajrit në pushim, ose SaO2 <90% pas aktivitetit, ose indeksi i oksigjenimit (PaO2 / FiO2) është 200-300 mmHg; Me ose pa shqetësime të frymëmarrjes; rekomandohet terapi e vazhdueshme e oksigjenit.

Aplikohet terapia e hundës me rrjedhë të lartë të kanalit të oksigjenit (HFNC) ose terapia me maskë oksigjeni për 1 deri në 2 orë. Kur oksigjenimi nuk arrin të përmbushë kërkesat e trajtimit dhe shqetësimi i frymëmarrjes nuk përmirësohet ose kur ndodh hipoksemia gjatë trajtimit dhe (ose) rritja e shqetësimit të frymëmarrjes, ose kur indeksi i oksigjenimit shkon 150-200 mmHg, atëherë rekomandohet HFNC.

Ventilimi joinvaziv me presion pozitiv (NPPV) jepet kur pasi HFNC është dhënë për 1 deri në 2 orë oksigjenim dhe nuk ka arritur efektin terapeutik dhe shqetësimi i frymëmarrjes nuk është përmirësuar. Ose kur hipoksemia dhe / ose shqetësimi i frymëmarrjes rritet gjatë trajtimit; ose kur indeksi i oksigjenimit është 150-200 mmHg. në këto raste NPPV mund të përdoret.

Ventilimi mekanik invaziv nis pasi, duke marrë trajtim HFNC ose NPPV për 1 deri në 2 orë, oksigjenimi nuk i plotëson kërkesat e trajtimit, dhe shqetësimi i frymëmarrjes nuk përmirësohet; ose hipoksemia dhe / ose shqetësimi i frymëmarrjes përkeqësohet gjatë trajtimit; ose indeksi i oksigjenimit zbret <150 mmHg. Në këti raste ventilimi invaziv duhet të konsiderohet. Strategjia e preferuar e ventilimit mbrojtës me një vëllim të vogël të baticës (4-8 ml / kg ideale trupore) eshte thelbesore.

 1. Zbatimi i ECMO:

Ata që plotësojnë një nga kushtet e mëposhtme mund të konsiderojnë zbatimin e ECMO. PaO2 / FiO2 <50 mmHg mbi 1 orë; PaO2 / FiO2 <80 mmHg mbi 2 orë; pH i gjakut arterial <7.25 me PaCO2> 60 mmHg mbi 6 h. Modaliteti ECMO i preferuar është venoz-venoz.

PROBLEME TË VEÇANTA NË TRAJTIM

 Zbatimi i glukokortikoideve:

Glukokortikoidet duhet të përdoren me kujdes. Kur ekzaminimi imazherik tregon përparim të dukshëm të pneumonisë, në gjendjen e pushimit të pacientëve pa oksigjen, SaO2≤93% ose gulçim (ritmi i frymëmarrjes 30 frymëmarrje/ min) ose kur indeksi i oksigjenimit është ≤300 mmHg, sidomos përparimi i sëmundjes është i përshpejtuar dukshëm, atëherë Glukokortikoidet mund të shtohen në kohën e rrezikut të intubacionit.

Kur pacientët mund të ruajnë përqendrimin efektiv të oksigjenit në gjak përmes intubacionit ose mbështetjes ECMO, rekomandohet që të hiqni shpejt përdorimin e glukokortikideve. Për pacientët me sëmundje jo kritike, që përdorin metilprednizolon, doza e rekomanduar kontrollohet në 20-40 mg/d, pacientët me sëmundje kritike kontrollohen në dozën 40-80 mg/ d, dhe rrjedha trajtimit shkon përgjithësisht 3-6 ditë. Mund të rritet ose ulet sipas peshës së trupit.

Përdorimi i ilaçeve imunomoduluese:

Injeksioni nënlëkuror i timusit fascin 2 deri 3 herë në javë ka një efekt të caktuar në përmirësimin e funksionit imunitar të pacientit, parandalimin e seriozitetit të sëmundjes dhe shkurtimin e kohës së detoksifikimit. Për shkak të mungesës së antitrupave specifikë, terapia me imunoglobulinë intravenoze me dozë të lartë nuk mbështetet. Sidoqoftë, në disa pacientë, niveli i limfociteve është i ulët dhe ekziston rreziku i bashkëinfeksionit me viruse të tjera. Infuzioni intravenoz i imunoglobulinave njerëzore 10 g/d mund të përdoret për 3 deri në 5 ditë.

Diagnostifikimi dhe trajtimi i saktë i infeksioneve bakteriale dhe kërpudhore:

Bëhet monitorimi klinik i mikrobit për të gjithë pacientët rëndë dhe me sëmundje kritike. Sputum dhe urina e pacientëve mblidhen çdo ditë, dhe pacientëve me ethe të larta u merret kultura (mikrobi) me kohë. Të gjithë pacientët e dyshuar për sepsis me kateter vaskulues duhet t’u bëhet kultura e gjakut venoz periferik dhe kultura e gjakut në kateter. Të gjithë pacientëve me sepsis të dyshuar mund t’u mblidhet gjaku periferik për teste diagnostike molekulare etiologjike, përfshirë testimin biologjik molekular me bazë PCR dhe sekuencat e gjeneratës së ardhshme.

Nivelet e ngritura të prokalcitoninës kanë një vlerë sugjeruese në diagnostikimin e sepsis/ shokut septik. Kur pacientët me pneumoni nga koronavirusi i ri përkeqësohen, ka një rritje të niveleve të CPR (Proteines C Reaktive) , e cila nuk është specifike për diagnostikimin e sepsis të shkaktuar nga infeksione bakteriale dhe kërpudhore.

Pacientët me sëmundje kritike të shtrira në rrugët e frymëmarrjes shpesh janë të ndjeshëm ndaj infeksioneve bakteriale dhe infeksioneve kërpudhore më vonë. Nëse shfaqet sepsis, trajtimi empirik anti-infektiv duhet të jepet sa më shpejt që të jetë e mundur. Për pacientët me shok septik, ilaçet antimikrobiale empirike mund të përdoren në kombinim, përpara se të merrni një diagnozë etiologjike, ndërsa mbulojnë infeksionet më të zakonshme Enterobacteriaceae, Staphylococcus dhe Enterococcus. Pacientët me infeksion pas shtrimit në spital mund të zgjedhin kompleksin frenues të β-laktamazës. Nëse efekti i trajtimit nuk është i mirë, ose pacienti është në shok të rëndë septik, ai mund të zëvendësohet me ilaçe karbapenem. Nëse merret parasysh kombinimi i infeksioneve enterokokale dhe stafilokokale, për trajtimin empirik mund të shtohen ilaçe glikopeptidike (vankomicina ). Daptomicina mund të përdoret për infeksione në qarkullimin e gjakut dhe linezolid mund të përdoret për infeksione të mushkërive. Infeksionet e lidhura me kateterin tek pacientët me sëmundje kritike duhet të vlerësohen shumë, dhe trajtimi duhet të mbulohet në mënyrë empirike me stafilokokë të qëndrueshëm ndaj meticilinës.

Mund të zgjidhni ilaçe glikopeptide (vankomicina) për trajtim empirik. Infeksionet e mykut Kandida janë gjithashtu më të zakonshme në pacientët me sëmundje kritike. Nëse është e nevojshme, trajtimi i Kandidas duhet të mbulohet në mënyrë empirike. Mund të shtohen ekinokandinat (mjekim anti-kandida). Me shtrimin e zgjatur në spital të pacientëve me sëmundje kritike, infeksionet rezistente ndaj ilaçeve gjithashtu rriten gradualisht. Në këtë kohë, përdorimi i barnave antibakteriale duhet të rregullohet sipas testeve të ndjeshmërisë së ilaçeve.

 

Parandalimi dhe kontrolli i infeksionit brenda spitalit:

Sipas Komisionit Kombëtar të Shëndetit 2019 dhe “Sistemit Themelor të Parandalimit dhe Kontrollit të Infeksionit në Institucionet Mjekësore”, zbatoni në mënyrë aktive parandalimin e infeksionit të bazuar në prova dhe kontrollin e strategjive të ndërhyrjes për të parandaluar në mënyrë efektive pneumoni të lidhura me ventilatorin, për të parandaluar infeksionin në gjak prej kateterit, infeksionin në traktin urinar prej kateterit, për të parandaluar bacilet Gram-negative rezistente ndaj antibiotikut carbapenem dhe bakteret e tjera shumë rezistente si dhe infeksionet e kërpudhave.

Respektoni rreptësisht “Udhëzimet për Parandalimin dhe Kontrollin e Infeksioneve të Koronavirusit të Ri në Institucionet Mjekësore (Edicioni i Parë) i Komisionit Kombëtar të Shëndetit”, “Udhëzimet mbi fushën e përdorimit të pajisjeve të zakonshme mbrojtëse mjekësore në parandalimin dhe kontrollin e pneumonisë së infeksionit koronavirus të ri (provë)” dhe “Pneumonia e koronavirusit të ri gjatë epidemisë”. Udhëzimet teknike për mbrojtjen e personelit mjekësor forcuan menaxhimin e procesit, përzgjodhën dhe përdorën me saktësi pajisje mbrojtëse personale siç janë maska, veshje izolimi, veshje mbrojtëse, maska ​​për sytë, maska ​​mbrojtëse, doreza, etj., dhe zbatuan masa të rrepta dezinfektimi dhe izolimi. Të minimizohet rreziku i infeksioneve nozokomiale (infeksione që merren në spital) dhe t’i jepet fund infeksionit me 2019-nCoV në spitale, për stafin mjekësor.

 1. Trajtimi i foshnjave dhe fëmijëve të vegjël

Fëmijët me gjendje të butë kanë nevojë vetëm për administrim oral simptomatik. Përveç administrimit oral simptomatik, fëmijët me gjendje të zakonshme mund të trajtohen me diferencim të sindromës. Nëse kombinohet me infeksione bakteriale, mund të shtohen ilaçe antibakteriale. Në fëmijët me sëmundje kritike, terapia mbështetëse simptomatike është kryesore, dhe terapia antivirale me injeksion ribavirin është dhënë në mënyrë empirike, 15 mg / kg (2 herë / d). Kursi i trajtimit nuk i kalon 5 ditë.

 

Plani i trajtimit të mjekësisë bimore kineze dhe perëndimore të integruar

 

Kombinimi i mjekësisë tradicionale kineze dhe perëndimore në trajtimin e pneumonisë së koronavirusit të ri mund të përmirësojë efektin sinergjik. Për pacientët e rritur, trajtimi me anë të diferencimit të sindromave me mjekësinë tradicionale kineze mund të përmirësojë gjendjen. Për pacientët me gjendje të butë, sindroma e nxehtësisë së erës do të trajtohet me dekoktin e bimës Yinqiaosan. Kur simptomat gastrointestinale janë simptomat kryesore dhe është i pranishëm sindromi i lagështisë do të trajtohet me dekoktin bimor me dy bimë- Huopiaoxialing dhe Sanren.

Për pacientët e zakonshëm, ata me sindromë të nxehtësisë dhe stanjacion të mushkërive u jepet dekokti kinez Maxingshigan; atyre me sindromën e lagështisë dhe depresionit të mushkërive u jepet përzierja kineze Dayuanyin dhe Ganlu Disinfectant.

Për anoreksi, të vjella, fryrje, lodhje, ankth dhe pagjumësi, jepet ilaci kinez Xiaochaihu Tang që mund të përmirësojë ndjeshëm simptomat. Për pacientët rëndë, nëse ethet nuk kalojnë, madje edhe ethet e larta, shtrëngimi i barkut, mbyllja e fekaleve të thata, dhe ata që kanë ngrohje toksike dhe mushkëri të mbyllura, jepet mjekimi kinez Dachengqi, një çaj për klizmë për lehtësimin e nxehtësisë dhe lehtësimin e etheve ose zvogëlimin e etheve. Bimët Baihu, Shengjiangsan dhe Xuanbai Chengqi mund të shtohen në dekokt ose hiqen për të zvogëluar kalimin e sëmundjes së rëndë në gjendje kritike.

Fëmijët dhe pacientët me peshë të lehtë, mund të përdorin bimët Yinqiaosan ose Xiangsusan. Fëmijëve me gjendje të zakonshme me lagështi dhe nxehtësi dhe mushkëri të mbyllura u jepet dekokti Maxing Shigan dhe Sanren. Ata me nxehtësi të moderuar dhe nxehtësi të lagur të shoqëruar me distension abdominal, myshk, të vjella me yndyrë, etj., nuk mund të marrin bimë dekokt. Pacientët në gjendje të rëndë me sëmundje të mushkërive të mbyllura (aktualisht të rralla në vend) mund të trajtohen me çajin Xuanbai Chengqi dhe dezinfektuesit Ganlu. Nëse nxehtësia toksike është e fuqishme, energjia qi e zorrëve nuk është e fortë dhe ushqimi dhe ilaçet nuk janë të mjaftueshme, klizmat e zierjes së bimës së ravenës janë emergjente.

 

Standardi i lirimit nga spitali

Në të njëjtën kohë, ata që plotësojnë kushtet e mëposhtme mund të konsiderohen për t’u liruar nga spitali: Temperatura e trupit u kthye në normale > 3 ditë (3 ditë radhazi normale). Simptomat e frymëmarrjes u përmirësuan dukshëm; ekzaminimi i imazhit të mushkërive tregoi përmirësim të ndjeshëm të lezioneve akute eksudative. Testi i acidit nukleik i ekzemplarit të marrë në traktin respirator është negativ, testi i acidit nukleik i patogjenit në feçe është gjithashtu negativ; Kursi i përgjithshëm i sëmundjes tejkalon 2 javë.

Menaxhimi shëndetësor i pacientëve të liruar nga spitali

Për pacientët e shkarkuar, ndjekja e ngushtë duhet të bëhet akoma. Rekomandohet të përcillni gjendjen klinike të pacientit, në javën e dytë dhe të katërt, pasi pacienti është larguar nga spitali.

 1. Kur pacienti është shkarkuar nga spitali, duhet të specifikohet vendbanimi dhe adresa e tij në këtë qytet.
 2. Pas largimit nga spitali, pacienti pushon në shtëpi për 2 javë për të shmangur aktivitetet në vendet publike, dhe duhet të veshë një maskë kur del jashtë.
 3. Sipas adresës së pacientit (përfshirë hotelin), komiteti përkatës shëndetësor i rrethit do të organizojë institucionin përkatës mjekësor për të bërë një menaxhim të mirë shëndetësor. Brenda 2 javësh, një profesionist viziton pacientin dy herë në ditë për të matur temperaturën e trupit të pacientit, për të pyetur për gjendjen e tij shëndetësore dhe për të kryer edukimin përkatës shëndetësor.
 4. Nëse simptomat e etheve dhe/ose të frymëmarrjes rishfaqen, institucioni përkatës mjekësor duhet t’i raportojë Komisionit të Shëndetit të Qarkut dhe Qendrës së Qarkut për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në kohën e duhur, dhe të ndihmojë në dërgimin e tyre në një institucion të caktuar mjekësor brenda juridiksionit.
 5. Pas marrjes së raportit, komiteti i shëndetit të rrethit dhe qendra e parandalimit dhe kontrollit të sëmundjeve të rrethit i raportojnë në kohë në departamentin e lartë.

editor

Related Articles

1 Comment

Avarage Rating:
 • 0 / 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *