Bota mban frymën: Vitamina C pranë kurorës së dafinave: trajtimi më i fuqishëm për infeksionin fatal sepsis

Bota mban frymën: Vitamina C pranë kurorës së dafinave: trajtimi më i fuqishëm për infeksionin fatal sepsis

Studimi i madh amerikan do të ndryshojë epokë; Vitamina C intravenoze mund të futet në të gjitha spitalet në Shtetet e Bashkuara 

 (Titulli origjinal: A mund të shërojë një koktejl vitaminash dhe steroidesh, një vrasës të madh në spitale?)

Jay Westcott për The Washington Post

Shkencëtarët kanë nisur dy studime të mëdha për të testuar një trajtim mjekësor që, nëse provohet efektiv, mund të ketë një ndikim të madh në shkakun kryesor të vdekjes në spitalet Amerikane. Trajtimi ka për qëllim sepsin, një gjendje në të cilën përgjigja inflamatore e trupit del jashtë kontrollit në reagim ndaj një infeksioni, shpesh çon në dëmtim të organit ose dështim. Nuk ka kurë të provuar për sepsin, që godet më shumë se 1 milion amerikanë në vit dhe vret më shumë se 700 në ditë.

Në fillim të vitit 2017, doktor Paul Marik njoftoi se kishte filluar përdorimin e një trajtimi për të cilin thotë se po kursente jetën e shumicës së pacientëve të tij me infeksion të rëndë, sepsis. Pretendimet ishin aq të guximshme, thotë Marik, sa disa mjekë e quajtën atë ‘vaj gjarpri’ (dmth kotësi, mashtrim).

“Padyshim që në fillim kishte një rezistencë të jashtëzakonshme,” thotë ai, “por duket se me kohën, njerëzit filluan të mendojnë për këtë dhe të thonë,” mbase kjo nuk është aq e egër, sa kemi menduar në fillim. ” Trajtimi është një koktejl me vitaminë C intravenoze, vitaminë B1 (tiaminë) dhe kortikosteroide. Përdorimi i vitaminës C në sepsis u krye për herë të parë nga pionieri Dr. Alpha Fowler në Universitetin e Commonwealth të Virginia. Dr. Marik ka përdorur trajtimin e kombinimit që nga viti 2016 në spitalin e tij në Norfolk, Va. ku dhe jep leksione në Shkollën Mjekësore të Virxhinias Lindore.

“Në herën e fundit, mbi 700 pacientë kanë marrë koktejlin dhe, ju e dini, përgjigja ishte e riprodhueshme,” thotë Marik. Ai thotë se trajtimi nuk ka pasur efekte anësore pasuese. Disa mjekë të tjerë në mbarë vendin gjithashtu janë përpjekur për pacientët e tyre, por shumica janë duke pritur për shkencën për të vendosur nëse përvoja e Marik është e duhura.

Komenti D. Kona dhe dy studime te meparshme

Në fakt, ata nuk janë duke pritur për shkencën, sepse shkenca e ka thënë fjalën e saj, studimet që tregojnë përfitimet e vitaminës C në sepsis, janë, edhe pse ata nuk i shfletojnë. Ajo që në të vërtetë presin mjekët, është që shkenca të marrë fuqi zbatimi dhe mjekësia zyrtare ta miratojë dhe përfshijë në protokollet e saj. Konkretisht, një studim botuar ne PMC mbi rolin emergjent të vitaminës C në trajtimin e Sepsis, ne shkurt 2020, rekomandon që ndërkohë që shumë studime po zhvillohen, të mos humbet kohë por mjekët të nisin përdorimin e vitaminës C intravenoze. Pjesë studimi: ” Një bollëk studimesh laboratorike, në kafshë dhe klinike (në njerëz) po ndërtojnë një rast bindës për një rol thelbësor të administrimit intravenoz të vitaminës C në trajtimin e sepsis. Duke pasur parasysh shumëllojshmërinë e mekanizmave të veprimit, vitamina C mund të ketë sukses, kur trajtimet e tjera të mundshme të sepsis kanë dështuar më parë, ose vitamina C mund të lehtësojë suksesin e një qasjeje multi-modale. Megjithatë, jo të gjitha trajtimet e vitaminës C janë krijuar të barabarta. Për shkak të kufizimeve në disponueshmërinë bio, administrimi oral nuk lejon nivelin e plazmës terapeutike që kërkohet në kushte kritike si sepsis, shoku septik dhe ARDS. Për më tepër, ne përdorëm me qëllim akronimin HDIVC për të theksuar se është një terapi krejtësisht e ndryshme nga vitamina C me gojë dhe krejt i ndryshëm nga administrimi intravenoz i kësaj vitamine me dozë të ulët.

Shumë prova të rastësishme janë duke u zhvilluar dhe në kohën e publikimit. Përdorimi HDIVC (Administrimit të vitaminës C Intravenoze) në praktikën klinike mund të përdoret me dhembshuri, duke pasur parasysh që është e sigurt, por ende nuk mbështetet nga udhëzimet për sepsis. Klinikët duhet të vlerësojnë me kujdes literaturën ekzistuese, të kuptojnë farmakokinetikën, fiziologjinë dhe provat klinike të HDIVC në sepsis dhe sindroma të tjera dhe të peshojnë rreziqet dhe përfitimet e infuzionit të vitaminës C, së bashku me pacientin dhe/ ose familjen e pacientit.”

Roli në rritje i vitaminës C si një trajtim për Sepsis

Autorët Markos G Kashiouris, Michael L’Heureux, Stefan W Leichtle etj shkruajnë: “Sepsis, një mosfunksionim i organeve, kërcënues për jetën për shkak të një reagimi të parregulluar të të sëmurit ndaj infeksionit, është një shkak kryesor i sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë në të gjithë botën. Dekada e hulumtimit nuk kanë arritur të identifikojnë ndonjë objektiv specifik terapeutik jashtë antibiotikëve, eliminimin e burimit infektiv dhe kujdesin mbështetës. Kohët e fundit, vitamina C është shfaqur si një agjent i mundshëm terapeutik për të trajtuar sepsin. Vitamina C është treguar se është e mangët në pacientët septikë dhe administrimi i dozës së lartë intravenoze në krahasim me vitaminën orale C çon në nivele në serum të përmirësuara dhe të ngritura dukshëm.

Roli i saj fiziologjik në sepsis përfshin zvogëlimin e stresit oksidativ dhe të inflamacionit, përmirësimin e sintezës vazopresorit, forcimin e funksionit të qelizave imune, përmirësimin e funksionit endovaskular dhe modifikimet epigjenetike imunologjike. Studime të shumta klinike kanë demonstruar sigurinë e vitaminës C dhe dy studime të fundit kanë treguar të dhëna premtuese për përmirësimin e vdekshmërisë. Aktualisht, studime më të mëdha të kontrolluara të randomizuara janë duke u zhvilluar për të vërtetuar këto gjetje. Me studimin e mëtejshëm, vitamina C mund të bëhet standard i kujdesit për trajtimin e sepsis, por duke pasur parasysh profilin e saj të sigurisë, trajtimi aktual mund të justifikohet me përdorim të dhembshur.”

Ndërkohë, dëshmitë e reja vijnë nga dy studime të mëdha që po zhvillohen në Shtetet e Bashkuara. Të dy janë duke u bërë sipas standardit të artë të shkencës mjekësore: Disa pacientë marrin trajtimin, të tjerët marrin një placebo (tabletë pa vlerë) dhe as pacientët dhe mjekët nuk e dinë se kush e merr dhe çfarë. Rëndësia është shumë e madhe, duke pasur parasysh numrin e njerëzve që vdesin nga sepsis. “Kjo është diçka që, nëse vërtetohet, do të ishte një ndryshues i lojës, pothuajse një kurë mrekullie, sinqerisht,” thotë Dr. Craig Coopersmith, një kirurg i kujdesit kritik në Universitetin Emory dhe një anëtar i ekipit, që drejton një nga dy studime të sepsis, Studimi VICTAS.

Planifikimi i hulumtimeve si kjo, kërkon përpjekje dhe fonde të konsiderueshme. Përpjekja ka të bëjë me faktin se cilët pacientë do të përfshiheshin dhe organizimin e kujdesit për mbledhjen e të dhënave nga 24 deri në 40 spitale të ndryshme. Grantet konkurruese përmes Institutit Kombëtar të Shëndetësisë shpesh marrin vite, kështu që në vend të kësaj, ky studim vepron më shpejt Ai është financuar nga Fondacioni Marcus në Atlanta (anëtarët e familjes së kompanisë që tregton materiale ndërtimi, ‘Home Depot’).

“Ne të gjithë kemi punuar shumë 24/7 për tre deri në pesë muajt e fundit,” thotë Dr. Richard Rothman, profesor i mjekësisë urgjente në spitalin Johns Hopkins në Baltimore, i cili është një udhëheqës i studimit VICTAS . Dr. Marik ka një shpjegim biologjikisht të arsyeshëm, për mënyrën sesi mund të funksionojë protokolli i tij. Ai thotë se reagimi i sepsis gjeneron sasi të mëdha të një molekule të dëmshme, të quajtur oksigjen reaktiv, i cili neutralizohet nga vitamina C. Kur Marik publikoi protokollin e tij në fillim të vitit 2017, Coopersmith ishte në kampin e pritjes.

Por ndërsa u përfshi në planifikimin e studimit, ai vendosi të merrte një përvojë praktike me protokollin, duke punuar me pacientët në spitalin e tij. Disa pacientë që ai i trajtonte me të vdiqën. Por ai gjithashtu tregon historinë e një njeriu që ishte “aq i sëmurë, sa në fakt duhej ta mbanin kokëposhtë, për të marrë oksigjen mjaftueshëm në trupin e tij, në tru”, thotë kirurgu Dr. Coopersmith. “Veshkat e tij kishin dështuar. Mëlçia e tij nuk po funksiononte, palca e eshtrave të tij nuk po funksiononte dhe statistikisht, shansi i tij për të vdekur ishte gati 100 përqind”. Coopersmith i dha pacientit koktejlin e Dr. Marik dhe gjendja e tij u kthye shpejt. Gjashtë ditë më vonë ai ishte jashtë ventilatorit dhe që e kishte mbajtur me frymë, dhe në ditën e shtatë ishte mjaftueshëm mirë për të lënë njësinë e kujdesit intensiv.

“Ne do ta quajmë atë një kurë mrekullie,” thotë Dr. Coopersmith. “Ajo që ne nuk e dimë është çnëse] ai do të bëhej më i pavarur nga vitamina C, steroidet dhe tiamina (vitamina B1) e bënë atë më të mirë.” Sinergjia midis infermierëve dhe automatizimi mund të jetë thelbësor për gjetjen e hershme të sepsit. Përgjigja e kësaj pyetjeje do të informohet nga studimi VICTAS. Studimi së shpejti do të regjistrojë qindra pacientë në Atlanta, Baltimore, spitalin e Marik në Norfolk dhe deri në tre komplekse spitalore të tjera. (Numri i saktë i vendeve të studimit do të varet nga sa shpejt ata të hershëm janë në gjendje të rekrutojnë pacientë.)

Në të njëjtën kohë, mjekët në Qendrën Mjekësore Beth Izrael, në bashkëpunim me Harvardin po fillojnë një studim tjetër të madh, duke përfshirë 13 spitale. Ata morën një grant prej 3 milionë dollarësh nga Projekti i Filantropisë së Hapur për të studiuar protokollin e Marik. “Qëllimi ynë është ta përfundojmë këtë studim brenda një viti,” thotë Dr. Michael Donnino, i cili po udhëheq atë studim. Nga fundi i muajit prill, ai kishte regjistruar 11 pacientë në spitalin e tij. Spitalet në shtetin e New York dhe Michigan filluan studimin në institucionet e tyre këtë javë.

Studimet paralele do të ndihmojnë që çdo përgjigje të dalë më e besueshme, thotë Donnino. Riprodhueshmëria është gur themeli i shkencës.”Duke pasur një provë tjetër atje unë mendoj se është e shkëlqyeshme,” thotë ai. Të dyja studimet kërkimore kanë ekspertë të jashtëm në borde që do të monitorojnë të dhënat dhe sigurinë; ata do të marrin periodikisht një vështrim në të dhënat akumuluese. Nëse rezultatet janë aq dramatike sa Marik mori në spitalin e tij, ose nga ana tjetër, janë qartë të kota, studimet mund të quheshin të parakohshme.

“Dhe në çdo mënyrë, kjo do të ndryshojë praktikën në të gjitha spitalet në Shtetet e Bashkuara dhe në të gjithë botën,” thotë Dr. Coopersmith. Ai mendon se rreth 10-20% e specialistëve të kujdesit intensiv aktualisht janë duke përdorur koktejlin e Dr. Marik.

Ka arsye si për optimizëm ashtu edhe për kujdes. Ka pasur më shumë se 100 studime të trajtimeve të propozuara për sepsis ndër vite, dhe rezultatet e mëparshme që dukeshin premtuese në fillim, u prishën pas ekzaminimit të mëtejshëm. Por përmbysja e mundshme është në horizont: Vitamina C, një trajtim shpëtimtar që është i përballueshëm.

Dhe një trajtim i mrekullueshëm edhe në një kuptim tjetër: “Nuk do të jetë ekuivalent me një ilaçi të ri për kancerin ose hepatitin, i cili kushton 50,000 deri në 100,000 dollarë dhe ju duhet të merrni vendimin nëse sigurimi nuk e mbulon atë, nëse do të shisni shtëpinë dhe trashëgiminë tuaj,”- thotë kirurgu i njësisë së kujdesit intensiv, Dr. Coopersmith. “Kjo është diçka që do të jetë shumë, shumë e lirë dhe e arritshme në të gjithë botën.”

 

Ne foto: Dr. Paul Marik (majtas) diskuton kujdesin për pacientët me studentë të mjekësisë dhe mjekë rezidentë gjatë raundeve të mëngjesit në Spitalin e Përgjithshëm Sentara Norfolk në 2014 në Norfolk, Va.

editor

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *